Manolić na N1 televiziji, kao osnivač HDZ-a, objašnjavao ideju i sličnosti s današnjim HDZ-om

Josip Manolić, političar i jedan od bivših hrvatskih premijera, stručnjak za jugoslavenske tajne službe i sam njihov pripadnik gostovao je na N1 televiziji povodom obljetnice osnivanja HDZ-a, čiji je, između ostalih, on bio osnivač.

Svjedočili ste mnogim događanjima, izvornoj ideji HDZ-a, koliko je on sličan ovom današnjem HDZ-u?

“Mislim, povodom obljetnice 17. lipnja sjećamo se pojave HDZ-a njegovim osnivanjem. Prvo je bilo 28. veljače 1989. godine, onda je došlo do osnivačke skupštne koja je bila zabranjena pa je prenesena na uži krug od 50 ljudi na stadionu na Jarunu. Tada je usvojen prvi program predsjednika Franje Tuđmana, donesen je statut kakva će organizacija biti i kako će se u život provesti taj program. Programu je bio cilj suverena država Hrvatska i da se prepreke moraju otklanjati demokratskim putem. Došli su do izražaja razni protivnici koji nisu prihvaćali taj naš put. Pomirba hrvatskog naroda značila je pomiriti ustaše i partizane, koji su postojali i u mirnodopskom sastavu Hrvatske. Nije nam glavni cilj bio srušiti Jugoslaviju, nego osnovati suverenu Hrvatsku i da ne želimo federaciju koju smo tada imali”.

Koji je od bivših i sadašnjih predsjednika HDZ-a najviše na tragu prvog predsjednika HDZ-a?

“To je vrlo teško ustanoviti, koja je Vlada i koji od predsjednika HDZ-a najbliže tome. Problemi su se mijenjali i šablonizirali na tom pitanju koja je najbliža. Najbliža je ona koja je radila na pomirbi Hrvata, ona koja se svim snagama uključila u obranu zemlje da bi se ostvarili ciljevi koje smo zacrtali”.

Kako Vam se čini Andrej Plenković?

“Mi smo tada imali kritiku i s lijeve i s desne opcije, od postojećeg SDP-a, ali i od stranaka koje su se pojavile na parlamentarnim izborima i mimo njih, bile su protiv naše teze pomirbe Hrvata i svi su oni više manji otpali. Frakcija kojoj se ne može prigovoriti da nije bila hrvatska je Marko Veselica, koji je u početku bio s nama, ali se njegovi desni nakloni nisu uklopili u to. Mi smo to ostvarili na izborima 1990. godine”.

Facebook Komentari