Ministrica kulture Nina Obuljen najavila izmjene zakona o HRT-u, a pričala je i o HAVC-u

U Dubrovniku se održava New Europe Market (NEM), jedna od najvećih konferencija kreativne i audiovizualne industrije. Danas je na rasporedu panel koji propituje je li riječ o proljeću produkcije u Hrvatskoj. Dolazi i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je razgovarala s novinarom N1.

“Temeljna poruka je da nastavljamo s uspješnom reformom u audiovizualnom sektoru koji smo započeli prije osam, devet godina. Rezultati se vide i uz povremene krize mislim da ipak možemo vidjeti da je hrvatska audiovizualna produkcija u svim žanrovima i svim formama ravnopravno prisutna na međunarodnim tržištima. To nas veseli, to nas ohrabruje i to je obveza da vrlo pažljivo sve mjere kulturne politike razvijamo i da zadržimo te trendove. Ključno je osluškivati i promatrati kako će se mijenjati trendovi uz zajedničko digitalno tržište. To je paneuropski projekt koji će izmijeniti cijeli audiovizualni sustav”, rekla nam je ministrica.

Nezavisna produkcija puno očekuje, kažu da je njena uloga ključna, pogotovo kada su u pitanju HAVC i HRT.

“To su doista dvije ključne točke. Znate da se HAVC uključio i u razvoj u području televizijskih produkcija. S druge strane postoji obveza koju smo prihvatili pristupanjem u EU o minimalnoj kvoti nezavisne produkcije koju mora uzimati HRT. Potrebno je osvijestiti i ljude na HRT-u i u javnosti koja je uloga tih kvota, da se angažiraju najbolji”, rekla je Obuljen.

Je li zadovoljno koliko se sada količinski toga prikazuje na javnom servisu?

“Mislim da će se tek sada, nakon što je HRT završio razdvajanje javnih od komercijalnih prihoda i rashoda i uveo knjigovodstvo bazirano na programu, sad će se moći izračunavati točne kvote. Mislim da ćemo koregulacijom postavljati standarde jer cilj je zajednički da se transparentno ulaže u audiovizualnu industriju”, kaže ministrica.

Najavila je i set novih medijskih zakona.

“Najavili smo redoslijed kako ćemo to raditi. Prvo je usvjanje konzistentne medijske politike paralelno s izglasavanjem nove audivozualne direktive, a onda redefiniranje nacionalnog zakonodavstva.”

Hoće li biti promjena u Zakonu o HRT-u?

“O tome ćemo razgovarati. Sigurno da će biti i nekih manjih izmjena u Zakonu o HRT-u. Kolikih, to ćemo još vidjeti”, najavila je ministrica.

Facebook Komentari