Dobrović o političkoj situaciji, osvrnuo se i na Todorića

Smijenjeni Mostov ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao političku situaciju, kao i predstojeće lokalne izbore.

Zašto niste angažiraniji u protivljenju politici HDZ-a? Nekako ste najtiši od trenutka smjene.

Ja sam se naučio baviti poslom i to je bila zanimljiva sjednica gdje sam otišao u formi ministra, a otišao kao razriješeni ministar. Doduše, na specifičan način i vidjet ćemo u kojem će se smislu sve to riješiti. Ono što je bitno jest da je ta sjednica vrlo važna, jer na toj sjednici je donesena odluka i mislim da su se stvorile prilike za otvoriti jednu novu stranicu hrvatske povijesti, jer postoje prilike da se jednom zauvijek uvijek riješi pitanje plaćanja, odnosno neplaćanja.

Vi ste svojevremeno bili podržali ministra financija Zdravka Marića.

Uza sve simpatije prema bivšem kolegi Mariću, mi smo došli do saznanja da je morao znati za sve što se događalo u Agrokoru. Sva postupanja morala bi dovesti do njegovog izuzimanja. I moralno i etički je normalno da Marić odstupi sa svoga mjesta.

Svoje razrješenje pripisujete štićenju Marića i priče oko Agrokora. Koga još u izvršnoj vlasti smatrate odgovornim?

To je vjerojatno jedna kap koja je prelila čašu. Smatram da su se tu već duže vrijeme gomilala određena nezadovoljstva radom Mostovih ministara, koji su se držali određenih principa i pokazali da su vjerodostojni. Ovo je praksa gdje se štite veliki. Svjedočili smo patetičnom iskazu Ivice Todorića, koji je rekao da sve što ima predaje hrvatskoj državi. A to je 40 milijardi duga. Čovjek koji pliva u novcu nama cinično prepušta dugove i sve gospodarstvo koje je vezano uz koncern.

Smatrate li bilo koga još iz izvršne vlasti odgovornim za situaciju s Agrokorom?

Sasvim sigurno postoje ministri nadležni za gospodarstvo, potpredsjednica koja je s tim upoznata, ona je vodila cijeli slučaj. Smatramo da se izlaz iz ove situacije mora nužno naći na način da se zaštite mali dobavljači, brojni OPG-ovi, koji svojim radom dolaze do zarade i egzistencije. Ovdje je pogažen rad kao čin koji osigurava dostojanstven život, mislimo da je važno bilo djelovati na ovaj način.

Kako gledate na odnos HDZ-a i Mosta nakon razlaza?

Sad te stvari izlaze na vidjelo, međutim, smatram da se u mnogim sferama moglo doći do razine konsenzusa, gdje se prepuštalo resornim ministrima da vode stvari. Osobno, u mom resoru je bilo vrlo važno promijeniti dosadašnju praksu kojoj su bili skloni svi ministri, gdje je trebalo primijeniti koncept koji ide na korist svih građana Republike Hrvatske.

Kako komentirate izjavu Davora Ive Stiera o razlazu HDZ-a i Mosta, kao i to da su izbori najbolje rješenje?

Ja mislim da je to principijelna izjava, radi se o tome da su temelji na kojima se gradila ova koalicija i partnerstvo u Vladi izigrani, jer su u prvi prioritet dovedene stvari koje nisu prihvatljive oba partnera. Agrokor je očito povod, neke druge stvari naravno izlaze na čistac, ali očito je došlo vrijeme da se upitaju glasači što o svemu tome misle. Bit će interesantno na koji će se način potvrditi novi ministri, ova smjena ipak mora imati svoje konačno rješenje u Saboru.

Koji je koalicijski potencijal Mosta? Prema sadašnjim porukama političkih aktera, nevjerojatno je da bi bilo tko s vama funkcionirao.

Svatko tko bude bio voljan držati se principa i kome doista u prvom interesu bude javni interes Republike Hrvatske moći će s nama imati suradnju.

Što Most očekuje od Tihomira Oreškovića?

Tihomir Orešković se pokazao kao principijelan i kvalitetan predsjednik Vlade, kao takav je dao podršku. Način na koji je on razriješen je čovjeka povrijedio i ovo je bila prilika da on kaže pokoju o tome i Mostu da podršku.

Je li on Mostov premijerski kandidat?

Ja ne bih o tome govorio, o tome će tek doći vrijeme.

U kojoj je fazi Plan gospodarenja otpadom?

Donesen je u siječnju, treba ga potvrditi odlukom Vlade koja bi se trebala naći u proceduri, to je odluka o provedbi Plana o gospodarenju otpadom koja je nadopunjena određenim specifičnostima. Cijela Hrvatska s planom kasni i nužno je ubrzati i omogućiti brzo donošenje koraka i svega što je potrebno da bismo postigli ciljeve koje smo si zapisali u pristupnom ugovoru.

Je li cijeli plan i rad ministarstva usporen i ugrožen činjenicom da nema ministra, nego ministarstvo vodi državni tajnik?

Ja nemam takve informacije, naravno, vjerojatno su neke stvari usporile.

Može li tajnik Šiljeg kvalitetno voditi ministarstvo?

Ove započete stvari vjerojatno može odraditi, ali u kojoj je mjeri on sposoban to implementirati u sustav ne znam.

Tko bi mogao biti novi ministar?

Nemam posebnih pretpostavki, vjerujem da će premijer odabrati pomoćnika Šiljega.

Što mislite o Marku Sladoljevu?

Jako kvalitetna osoba i vrlo dobar kandidat za gradonačelnika Zagreba. Ja podržavam njegovu kandidaturu. Smatram da se tu može u vrlo kratko vrijeme u odlaganju otpada napraviti veliki skok.

Koja će biti vaša uloga na lokalnim izborima?

Ja sam na listi za Gradsku skupštinu, prisutan da pojačam i dam potporu. Grad je praktički trećina gospodarstva i gotovo četvrtina stanovištva Republike Hrvatske i bitno je stvoriti dobre preduvjete za život Gradu Zagrebu i u Hrvatskoj.

Facebook Komentari