Čačić o golim interesima, novim izborima i HNS-u

Prije desetak dana predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić predvidio je razvoj političke situacije u parlamentu i državi. Nakon burnih političkih zbivanja proteklog tjedna čini se da se jedino Most ide na nove izbore u nadi da će koliko-toliko kapitalizirati dojam koji pokušava ostaviti da su oni jedini zaštitnik ove zemlje od kriminala i korupcije, rekao je Čačić na gostovanju u Studiju 4 na programu HTV-a.

‘Pri čemu svatko pri zdravoj pameti ovdje može prepoznati samo goli interes te želju da se održi nekakva funkcijica i da se ščepa što se ščepati da’, rekao je Čačić.

I svi ostali žele ostati na funkcijama, no samo su duboko svjesni da se to na novim izborima neće dogoditi, SDP će pasti, HNS bez SDP-a ima dva do tri mandata, HSS nema nijedan, kaže Čačić. Krešo Beljak, koji je rekao da HDZ neće dobiti potporu HSS-a, zapravo je rekao: Ja idem svakako s SDP-om jer jedino tako znam da ću imati mandat. 

Čačić se osvrnuo na svoju izjavu kada je rekao da nema nikog sretnijeg od HNS-ovca Ivana Vrdoljaka zbog smjene ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Naime, sam Vrdoljak izrazio je bojazan od mogućnosti da Most zloupotrijebi povlaštene informacije na koje njegovi predstavnici u vlasti imaju pravo jer mu je Orepić jasno poručio da će istražiti što je radio. Kada je potpisao za smjenu Petrova, HNS je poslao jasnu poruku da HDZ u Saboru preuzme konce i da mu drži lojtre, objašnjava Čačić.

Također se osvrnuo na neiskorištenost osam milijardi iz europskih fondova te naveo kroničnu nesposobnost za preuzimanje odgovornosti u ovom resoru svih dosadašnjih vlada.

‘Mi već šestu godinu nemamo politiku na tom ključnom području, do sad je alibi bio da nema novca, sada novca ima, ali nema sposobnosti jer se nije prepoznalo da nije sisa samo u Zagrebu’, dodao je Čačić.

I dok smatra da je neodgovorno i opasno ići na izbore, Čačić smatra da su oni posljednje rješenje. S predsjednikom Vlade razgovarao je otvoreno i rekao što od Vlade žele, a to je reforma, osobito sjevera Hrvatske.

Šanse da se ide na nove parlamentarne izbore su 50:50, predviđa Čačić te objašnjava da ako se uspije okupiti dovoljan broj suvislih ljudi, a bez prevelikog troška, odnosno ako taj trošak bude u dobrom smjeru kao što je taj reformistički trošak za Plenkovića, neće se ići na izbore, a ako se ne uspije to napraviti, ići će se na nove izbore i Plenković će ojačati.

Facebook Komentari