Kardum: Nije Agrokor prijetnja gospodarstvu, već Sabor i partikularni interesi

U Studiju 4 financijski komentator HRT-a, Željko Kardum komentirao je koliko aktualna politička preslagivanja mogu negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo.

Kardum smatra da svaka medalja ima dvije strane. Najprije je govorio o pravnim i financijskim paradoksima, te o mogućim ishodima koji, barem prema nekim analitičarima nisu uvijek nužno loši, što ne znači da neće biti skupi.

Smatra da je potpuno neprirodno da saborski zastupnici rade budžetiranje – obično Vlada slaže proračun, a Sabor ga potvrđuje ili ne potvrđuje – tako piše u Zakonu o proračunu. No, posljednja tri dana gledamo po medijima obrnuti slijed, što je paradoks.

Zakonodavno tijelo, odnosno neki zastupnici, menadžiraju proračunom i traže da mu ga Vlada odobri – Kardum kaže da je to jedna potpuno neprirodna situacija. U suprotnome oni neće dignuti svoju ručicu za štogod, a te dvije stvari uopće nisu vezane npr. neće podržati Jandrokovića za predsjednika Sabora, ali ne zato što oni tako misle, već zato što će možda dobiti 1,3 mlrd kuna iz proračuna za mirovine HVO-a. Smatra da su to dvije potpuno nevezane stvari.

‘Ne ulazim u političku opravdanost toga, već ukazujem na jednu pravnu anomaliju’, rekao je. Ako sad u doba političkog shoppinga za svaku saborsku ruku dotični zastupnik može tražiti financijsku naknadu za to i kako se to formalno-pravno poklapa sa procedurom Zakona o proračunu? Tko zapravo slaže proračun – Vlada ili zastupnici? Tko izrađuje njegove smjernice? – pita se. Ako to rade Zastupnici, ne vidi čemu tlačiti sva ministarstva i Jedinice lokalne samouprave sa procedurom, smjernicama i rokovima izrade proračuna i uzaludno trošiti njihove „norma-radne-sate”.

Pojašnjava kako imamo jednu pravno potpuno izokrenutu situaciju jer se postavlja pitanje: ako zastupnici menadžiraju proračun, Vlada ga odobri, a onda zastupnici sami sebi moraju odobriti ono što su tražili od Vlade. Prilično paradoksalna situacija se događa kod nas na političkoj sceni, dodaje.

Kometirajući koje su financijske anomalije i koje bi mogle biti njihove moguće posljedice, Kardum kaže da bi saborski zastupnici managirali samo rashodnom stranom proračuna. Nije vidio niti jednoga koji je za svoj glas tražio rješenje za njegovo punjenje ili nedaj bože racionalizaciju. Paradoks je da se žele baviti samo jednom stranom, a postavlja se pitanje koliko su zastupnici zapravo sposobni menadžirati npr. prekomjerne makroekonomske neravnoteže, državnike, otplatnike kredite, koliko imaju stručnog kapaciteta za promišljanje o gospodarskim pitanjima a da to nije u okviru njihove uske mjesne zajednice ili njihovog uskog biračkog tijela pred lokalne izbore – ne gledaju sliku široko, već vrlo, vrlo usko, izjavio je.

Pita se što bi u slučaju pada Vlade bilo s “vladinim povjerenikom” za Agrokor? Kako bi na to gledali vjerovnici? Kaže kako se sjeti tvrdnje Vesne Pusić da je za gospodarstvo Hrvatske najveća prijetnja Agrokor. Meni se više čini, a moguće je statistički i dokazati da je to Hrvatski sabor i partikularni interesi koji će polako isplivavati na površinu, zaključio je Kardum

Facebook Komentari