Važnost sjevernojadranskih luka za pomorsko gospodarstvo EU-a

“Pomorski sektor u Hrvatskoj – mogućnosti i izazovi” govorilo se o trenutačnom stanju i aktivnostima na tom planu u nas s pogledom u budućnosti. Okvir za diskusiju bila je Malteška deklaracija o politici pomorskog prijevoza Europske unije do 2020. godine.

Za rast i konkurentnost pomorskog gospodarstva Hrvatska je dosad kandidirala 19 projekata. Za njih je Središnja europske banke odobrila 346 milijuna eura. Čulo se to u uvodu okruglog stola kojem je nazočila povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc. Hrvatska ima 6 luka od državne važnosti, a samo jedna, luka Rijeka, nalazi se na eruopskoj mreži prometnih koridora.

“Međutim smatramo da postoji opravdanje, a za to ćemo se i zalagati u nadolazećem razdoblju da se još neke luke, primjerice Luka Ploče, također uvrste na osnovnu mrežu”, najavio je ministar Oleg Butković.

Povjerenica Bulc smatra da sjevernojadranske luke, među njima i riječka, nisu važne samo za sebe nego i za europske zemlje s razvijenom industrijom koje nemaju izlazak na more. Dakle, one su važan faktor ukupne europske ekonomije.

“Mi se nadamo efikasnijoj suradnji između luka radi uspješnosti. To je korisno za Hrvatsku. Vaše su investicije dobro usmjerene s pristupom na željeznički promet, poboljšanju infrasturkture luka, krećete se ka digitalizaciji, dekarbonizaciji, što su glavni elementi europske strategije pomorskog prometa”, istaknula je.

Spominjući niz projekta vezanih za lučke sustave, ministar Butković spomenuo je izgradnju pristupne ceste zapadnom riječkom lučkom teminalu u izgradnji, i njezinog finaciranja.

Poslijepodne je ministar Butković s gošćom Bulc i Ministom morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih puteva Republike Poljske Marekom Gróbarčikom, zaplovio brodom “Kraljica mora” u razgledavanje Riječkih lučkih teminala.

Facebook Komentari