20.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sve je manje mladih, odrade praksu i odu, a sindikalac Sever kaže:...

Sve je manje mladih, odrade praksu i odu, a sindikalac Sever kaže: Mi nemamo ljevice koja štiti radnika

Više nije div s petnaest tisuća zaposlenih, ali i dalje je Đuro Đaković simbol industrijskog Slavonskog Broda. Ondje trenutačno kruh zarađuje više od pet tisuća radnika. Kažu, uvjeti rada posljednjih su godina bolji, ali plaće nikako.

Mladi odluke donose lako. Odrade praksu, godinu iskustva i idu. Uglavnom u Njemačku. Sve ih je teže zadržati, upozoravaju iz sindikata.

Mora se pronaći način i zadržati radnike jer poslove koje poslodavci ugovaraju neće imati tko napravit. Bit će nekvalitetni kadrovi, upozorava Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Središnju proslavu sutrašnjeg Praznika rada hrvatski su sindikati organizirali u Slavonskom Brodu. Iz Slavonije kreću u novu bitku – za dostojanstvo radnika i veće plaće. Sutrašnji prvosvibanjski prosvjed posljednja je opomena. Jer bez mladih ne tone samo Slavonski Brod, već cijela Hrvatska.

O političkoj krizi, o odlasku mladih i o niskim plaćama u Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Rekao je da se ovogodišnja proslava prvog svibnja održava u Slavonskom Brodu, no mogla je biti u bilo kojem hrvatskom gradu, jer je tužna slika gradova bez budućnosti posvuda. Slavonija je posebno lošoj situaciji, kaže i naglašava da je sramotno to što se vidi da gospodarstvo raste, kao i proizvodnja, pa kao i plaće menadžmenta. Jedino ne rastu plaće radnika, koje su toliko niske da obitelji ne mogu preživljavati.

Vrijeme je kada politika treba pokazati više opredjeljenje za građane a ne za sebe, siti smo slušati tko s kim i tko je protiv koga. Sustav treba zavrtjeti za novo zapošljavanje i rast, a njihove sujete i veličine, njihove propovijedi više nikoga ne zanimaju, kazao je Sever.

Na pitanje postoji li u Hrvatskoj politici ljevica, u smislu stranke koja štiti prava radnika, Sever je odgovorio da ljevica je sve samo ne ljevica. U Hrvatskoj imamo stranke koje pokazuju svoje opredjeljenje prema poslodavcima i prema kapitalu, radnike primijete samo kada se bliže izbori, ocijenio je.

Najnovije

Još iz rubrike