Premijer Plenković se nada skorom rješenju za gužve na granici sa Slovenijom

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Zbog gužvi na granicama koje su posljedica pojačanih kontrola zbog briselske uredbe o kontroli granica ponovno je zaiskrilo na relaciji Zagreb – Ljubljana.

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako Vlada komunicira sa svim partnerima na razini EU-a.

Pooštravanje uredbe o Schengenu donesene zbog prijetnje terorizma, u brojnim državama članicama nametnula je sustavne kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a. No, postoji mogućnost da se prijeđe sa sustavnih sa ciljane kontrole.

Hrvatska i Mađarska su to napravile, očekujem to i od Slovenije. Vodimo razgovore da objasnimo koliko je turizam za nas bitan i koliko je važan za naše gospodarstvo. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se to pitanje riješi.

Imamo sve dokumente na svojoj strani, pripremili smo svu dokumentaciju sa točno evidentiranim satima trajanja za prelazak granica na pojedinim GP-ovima. Za nas je ova situacija neodrživa. Vjerujem da ćemo naći rješenje do početka turističke sezone, izjavio je premijer Plenković.

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala europskim čelnicima pismo, reagirao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazavši da ono sadrži niz neistina. Rekao je da je ponašanje predsjednice neeuropsko.

Istodobno, dio hrvatske javnosti smatra da Slovenija briselsku uredbu koristi za ucjene i pritiske na Hrvatsku.

Kako bilo, još jednom hrvatsko-slovenski odnosi su narušeni.

Facebook Komentari