Ministarstvo poljoprivrede donosi dva nova zakona za spas OPG-a i ispravljaju nepravde nanesene 2013.

Ministarstvo poljoprivrede će po prvi puta donijeti Zakon o OPG-u kako bi definirao funkcionalan i održiv oblik za poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u RH, doznaje Hrvatska danas.

Tako je ministarstvo u nepunih šest mjeseci detektiralo uz pomoć poljoprivrednika ključne probleme koji muče OPG, a novi Zakon o o poljoprivrednom zemljištu trebao bi na pravedan i održiv način omogućiti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i povećati obradive površine u RH.

Prioritet su, kažu nam u Ministarstvu, OPG-i te domicilni i mladi poljoprivrednici.

Ministarstvo je pripremilo i novih 7 proizvođačkih organizacija u sektorima poljoprivredne proizvodnje za priznavanje, koje će konkurirati na dostupna EU sredstva, a do kraja godine očekuje se osnivanje još 5-6 novih.

Aktualni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, doznajemo u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje će sutra biti predstavljena rješenja iz novoga, prouzročio je mnoštvo problema i doveo do velikih nepravdi.

Naime, neki ugledni OPG-i izgubili su zakup zemlje koju su obrađivali više od 10 godina zato što je Zakon, donesen 2013. godine, stavio u povoljniji položaj tvrtke, udaljene više od 100 km od zemljišta.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, naime, ponovno uključuje Općine, ali i Županije u raspisivanje natječaja za poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj.

Facebook Komentari