FOTO Izložba Dimitrija Popovića u Bakovčici: Ovim kulturnim događajem željeli smo dati doprinos duhu zajedništva

U Područnoj školi Bakovčica, u utorak 18. travnja, župan Darko Koren otvorio je izložbu slika svjetski poznatog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića.

IMG_7455m

Organizator izložbe bio je koprivnički Mjesni odbor Bakovčica, na čelu s Radovanom Kneževićem, koji je ujedno i učitelj u Područnoj školi, a otvorenju su prisustvovali i veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić, prvi savjetnik u Veleposlanstvu Crne Gore u Hrvatskoj Milovan Lučić te zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić sa suradnicima.

IMG_7465m

Pokrovitelj izložbe bila je Koprivničko-križevačka županija, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa tradicionalne hrvatske i crnogorske pjesme izvela je Udruga prijatelja kulture „Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi.

IMG_7428m

Prilikom predstavljanja svoje izložbe, Popović je kazao kako je odabrao djela uskrsne tematike te je izrazio zadovoljstvo što izlaže upravo u Bakovčici, a s njim se složio i župan Koren koji je dodao: „Prihvaćajući pokroviteljstvo nad ovim kulturnim događajem željeli smo dati doprinos duhu zajedništva, koje ovaj današnji susret simbolizira na najbolji mogući način. Hrvatska i Crna Gora imaju mnoge dodirne točke i veseli me što ćemo razgovarati o mogućnostima daljnje suradnje.“

IMG_7493m

Otvorenju izložbe još su prisustvovali prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mario Tomiša, prorektor za financije i poslovne odnose Sveučilišta u Osijeku Tomislav Mrčela, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivana Stanić, ravnateljica OŠ „Ivan Mažuranić“ iz Sibinja Mirela Mršić-Pavičić te obitelj Dimitrija Popovića, koji su se zajedno s delegacijom Veleposlanstva Crne Gore i domaćinima, nakon prigodne zakuske, uputili u obilazak Podravke i Muzeja prehrane.

IMG_7410m

Nakon što su zajedno prisustvovali otvorenju izložbe Dimitrija Popovića u Područnoj školi Bakovčica, župan Darko Koren u Županijskoj je upravi ugostio Njegovu Ekscelenciju veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boru Vučinića, prvog savjetnika u Veleposlanstvu Milovana Lučića, učitelja u Bakovčici i inicijatora cijelog događanja Radovana Kneževića, kao i samog umjetnika Popovića s obitelji.

Župan je gostima poželio dobrodošlicu te predstavio značaj i osnovne informacije o Koprivničko-križevačkoj županiji, s posebnim naglaskom na važnost poljoprivrede i prehrambene industrije, a bilo je riječi i o naivnoj umjetnosti.

„Iako je temelj Koprivničko-križevačke županije gospodarstvo, predvođeno našom perjanicom Podravkom, brinemo i o drugim segmentima, s time da treba posebno naglasiti ulaganje u obrazovanje i zdravstvo. Što se kulture i tradicije tiče, naivna umjetnost je naš brend koji nas je učinio poznatima diljem svijeta. Zahvaljujem gostima na dolasku i iskazivanju interesa za našu Županiju te se nadam kako je ovo tek prvi od mnogih budućih susreta.“, kazao je župan.

Njegova Ekselencija veleposlanik Vučinić zahvalio je županu na pozivu te naglasio kako odnosi dviju susjednih zemalja, Hrvatske i Crne Gore, služe kao primjer odlične suradnje u ovom dijelu Europe: „Imamo mnogo prostora za suradnju. Osim kulturne, tu je i jedna druga dimenzija. Granica Hrvatske je za Crnu Goru granica Europske unije i jako nam je važno da se unaprijedi i gospodarska ili ekonomska suradnja. I granica NATO-a je još uvijek Hrvatska, nadam se još samo mjesec ili dva, a onda ćemo biti dio jedne zajedničke sigurnosne obitelji.“

Župan i veleposlanik razgovarali su i o teritorijalnom ustroju te političkim prilikama u Crnoj Gori, kao i o ulasku u Europsku uniju, nakon čega su se svi zajedno uputili na ručak u Bakovčicu, gdje su nastavili druženje.

Prijemu su prisustvovali i prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mario Tomiša, prorektor za financije i poslovne odnose Sveučilišta u Osijeku Tomislav Mrčela, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivana Stanić, ravnateljica OŠ „Ivan Mažuranić“ iz Sibinja Mirela Mršić-Pavičić te predstavnici Podravke, kao i predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat Pavlic te ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić.

Facebook Komentari