Šef slovenske gospodarske komore o lex Agrokoru: Rekao sam da bi najgore bilo za nas da napravimo isti takav zakon

Slovenci s velikom pažnjom prate događanja u Agrokoru, ponajprije zbog njihovog Mercatora, a sada su odlučili raditi i svoj zakon o sistemski važnim tvrtkama – lex Mercator.

Boje li se Slovenci da će Agrokor plaćati svoje dugove novcem Mercatora?

“Ne ide se direktno na novac, nego imamo sumnju da bi Agrokor kroz neke transformne cijene i kroz neke narudžbe koje nisu u interesu Mercatora… Da bi to išlo na račun Agrokora. Tražili smo od Vlade da osigura da se poštuju zakoni i da se omogući da Mercator radi kao i dosad”, rekao je za Dnevnik N1 Samo Hribar Milič, predsjednik slovenske gospodarske komore te je objasnio svoje strahove:

“Uvijek kad netko ima, a netko nema novca unutar neke porodice dolazi do toga da se tamo gdje je višak uzima i vodi tamo gdje ga nema. Ta sumnja, strah u našim poduzećima bili su jaki i tražilo se od vlade da nešto poduzme.

Tvrdi da stanje sa slovenskim dobavljačima Agrokora nije najbolje i da su se neki od njih s time već pomirili.

“Nažalost, mislim da oni koji rade s Agrokorom znaju da neće u punoj potražnji dobiti ono što su isporučili. Koliko manje, to se ne zna. Što se tiče Mercatora, baš danas smo napravili analizu i našli da Mercator dobro radi, u skladu s postignutim uvjetima, dobivaju plaćanja u roku”, rekao nam je Hribar Milič.

Prema njegovim informacijama slovenski dobavljači agrokora “uglavnom nisu dobivali novac za svoju robu, već je to bilo u vidu kompenzacije. Cijelo je vrijeme bilo poteškoća, ali da bi ulazili na hrvatsko tržište mnogi su riskirali.

“Koliko ja znam, no to je moja informacija, uglavnom nisu dobivali u novcu nego su dobili u nekom blagu, koje je sistem agrokora imao. cijelo vrijeme su bile poteškoće. ali da bi ulazili na hrv tržište mnogi su riskirali.”

“Nije baš najbolje, ali ako se obje strane s tim slažu i nađu zajednički interes onda je to u skladu sa zakonom. Nisu naša slovenska poduzeća samo s Agrokorom tako radila, nego i s nekim drugim sistemima u drugim zemljama”, rekao je.

U slovenskoj gospodarskoj komori primijetili su da hrvatski pravni stručnajci za lex Agrokor govore da nije sukladan s Ustavom i to je ono što oni žele promijeniti kod svog zakona. Boje li se da će ih slovenska javnost optužiti da štite samo jednu tvrtku?

“Tražio sam od ministra da uvuče prave stručnjake jer znam da hrvatski stručnjaci za ustavno pravo kažu da on nije najustavniji. Rekao sam da bi najgore bilo za nas da napravimo isti takav zakon. Ako će on omogućiti da se samo zaštite ugovori između Mercatora i slovenskih dobavljača onda bih bio zadovoljan. Zakon je, koliko znam, napisan selektivno, važi samo za ona poduzeća koja imaju više od milijardu eura prometa i više od šest tisuća zaposlenih, ali takvih u Sloveniji nema mnogo”, zaključio je Hribar Milič.

Facebook Komentari