Plenković: Dobavljačima Agrokora i radnicima plaće prije Uskrsa, a danas i odluka koja će pomoći Borovu

Vlada RH je danas raspisala lokalne izbore za nedjelju, 21. svibnja, a na dnevnom je redu i prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Uoči sjednice govorio je premijer Andrej Plenković.

Na početku svoga govora dotaknuo se situacije u Agrokoru. “Želim reći da je Vlada i parlamentarna većina na ovom pitanju, koje je prijetilo ozbiljnom velikom gospodarskom i financijskom krizom reagirala ne samo pravovremeno, učinkovito i odgovorno, nego i pokazala da u ovakvoj krizi ima snage za političko vodstvo i za rješavanje problema. Želim da tu poruku razumiju oni koji prate ovaj proces i da shvate da bi u nekakvom drugom scenariju, koji ne bi podrazumijevao donošenje zakona i imenovanje povjerenika, možda danas bili u kontekstu izvanrednog stečajnog postupka koji bi ugrozio radna mjesta zaposlenika koncerna i dobavljača, sve zajedno oko 200.000 ljudi, prijetilo bi manjkom prihoda od poreza, nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo. Ništa od toga nije se dogodilo i neće se dogoditi, a nije se dogodilo zbog našega djelovanja. To je važno i bitno za sagledavanje procesa koji su pred nama”, rekao je Plenković.

“Danas je dan kad će banke dati 80 milijuna eura Agrokoru. Ugovor koji će se potpisati bit će otvoren i za one banke kojima su potrebna odobrenja njihovih centrala i u tom procesu će se osigurati da svi zaposlenici Agrokora prije Uskrsa dobiju plaće i da se isplati dobavljačima, najprije onim najmanjima i onim najugroženijima. Imenovano je i privremeno Vjerovničko vijeće od strane suda, a to je bio jedan od preduvjeta kako bi se moglo krenuti dalje s dogovaranjem kredita nakon aktivacije zakona. Očekujem od izvanrednog povjerenika da detaljno snimi stanje u kompaniji, da na temelju toga, nakon inicijalne stabilizacije poslovanja krene u rješavanje pitanja koja će omogućiti ulazak i u drugu fazu. Ovaj slučaj nije slučaj spašavanja bilo kojeg pojedinca, bilo koje kompanije, to je odgovoran potez stabiliziranja hrvatske ekonomije. To je jedini cilj koji Vlada ima na umu i kojim se vodi. Bitno je da ovo bude i prekretnički trenutak za poslovanje u Hrvatskoj. Trebamo ga iskoristiti pozitivno u budućim poslovnim procesima, gdje se plaćanje treba odvijati u skladu sa zakonom i na način koji će onemogućavati pretjeranu ovisnost manjih društava o većima”, rekao je premijer.

“Zakon ćemo temeljito predstaviti predstavnicima Europske komisije. Definirana je delegacija koja će na tome raditi i koja će vrlo jasno objasniti razloge izvanrednog djelovanja u izvanrednim okolnostima. Svi smo suglasni da smo u prvom činu ovoga procesa napravili stabilizirajući učinak, a sad je na nama da napravimo dugotrajni napor koji će osigurati normalno poslovanje ove kompanije. Sve što radimo, radimo na način da ova priča ne ugrozi promjenu izgleda našeg kreditnog rejtinga, koji su s negativnog postali stabilni, kao i procjenama drugih financijskih institucija”, rekao je Plenković.

Komentirao je i gužve na granicama. “Vlada je notificirala članice Europske unije i Europsku komisiju o prelasku sa sustavne kontrole na tzv. ciljanu kontrolu na granicama. Svi smo angažirani u dijalogu i s Mađarskom i sa Slovenijom. Apelirao sam i na Sloveniju, da prijeđe sa sustavnog režima kontrole vozila na granici. Naša će granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže da je to potrebno. Vjerujemo da će Slovenija prepoznati negativne efekte i u gospodarskom smislu i u smislu nervoze pogotovo pred uskršnje blagdane i nadam se da će privremeno rješenje, barem dok ne prođu ovi blagdani, biti pronađeno”, kazao je Plenković.

Dotaknuo se i Borova. “Danas ćemo donijeti i odluku kojom ćemo pomoći Borovu u Vukovaru. Donosimo odluku o zalaganju dionica koje su u vlasništvu države putem CERP-a na dionice Končara i HT-a. Borovo je gospodarski izrazito važan za Vukovar i Vlada zato ovako reagira i daje podršku”, kazao je Plenković.

Istaknuo je i predan rad Vlade za Projekt Slavonija.

Facebook Komentari