Ramljak: Sutra će početi isplate dobavljačima, plaće ne idu iz kredita od 150 milijuna eura

Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, javnost je izvijestio o svom drugom radnom danu u toj kompaniji.

Zahvalio se ljudima koji su u proteklih 48 sati radili na odobrenju kredita od 150 milijuna eura. “Mislim da je ovo rekordni rok da su banke odobrile tolika kreditna sredstva unutar 48 sati. Ja se zahvaljujem svima”, kazao je Ramljak.

“Reakcija svih koji su sudjelovali na dogovorima bila je izuzetna. Nastavljamo dalje. Ta sredstva su dostatna za neko vrijeme. Sutra će početi i isplate dobavljačima po tim sredstvima, tako da mislim da smo ušli u mirniju fazu, koja će nam osigurati i kupiti dodatni mir, da možemo u sljedećih mjesec dana nastaviti razgovore o većim iznosima financiranja da možemo pokrenuti ciklus poslovanja ove kompanije”, rekao je Ramljak.

Sa Sberbankom, istaknuo je, nije bilo dovoljno vremena, zbog kompleksnosti situacije, da se uključi kao dio senior duga prema Agrokoru, koji ima prvi isplatni red. “Nismo imali vremena, tako da smo te razgovore ostavili za drugu fazu razgovora s bankama oko dodatnoga financiranja, pa ćemo vidjeti”, rekao je Ramljak.

Što se tiče plaće radnicima, one su svakako trebale biti isplaćene iz tekuće likvidnosti, kazao je. “Ona je bolja nego što smo očekivali, tako da su plaće bile uključene. Ovaj novac će biti isključivo upotrijebljen za dobavljače”, istaknuo je Ramljak, dodavši da će se tijekom sutrašnjega dana održati sastanak s privremenim vjerovničkim vijećem, na kojemu će se dogovoriti popis dobavljača i iznosi koji će im biti isplaćeni.

Istaknuo je da postoje i drugi zainteresirani za Agrokor. “Pet domaćih banaka ima jako puno povjerenja u to da i dalje prate ovu kompaniju. Ima puno i međunarodnih financijskih institucija, koje su željne ući u financiranje, kad dobiju ovaj supersenior status”, kazao je Ramljak. Nije htio otkrivati nikakve detalje, samo je kazao da takvih institucija ima.

Novinari su ga pitali što će biti na večerašnjem sastanku s dobavljačima. “Razgovarat ćemo o načinu rješavanja problema mjenica. Imamo nekakav okvir, pravac razmišljanja, ideje kako bismo to mogli riješiti. To je dug ove kompanije i taj dug mi priznajemo, jer je taj novac došao u ovu kompaniju, sad pokušavamo naći rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve”, rekao je Ramljak, dodavši da su svi pokazali veliko strpljenje. “Mislim da su svi dionici ovoga procesa jako strpljivi”, kazao je.

Zamoljen je i za komentar za izjave drugih trgovaca, koji su nezadovoljni javnim pozivom građanima da kupuju u Konzumu. “Konkurencija uvijek ima pravo da se ljuti”, kazao je Ramljak.

Facebook Komentari