Grmojina oštra poruka Plenkoviću: Nećemo dopustiti da bilo tko uživa političku zaštitu, neće valjda biti tko je jamio, jamio je

Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a, u HRT-ovom Studiju 4 komentirao je između ostalog odnose HDZ-a i njegove stranke, posebno nakon ponešto disonantnih tonova premijera Andreja Plenkovića i MOST-ovih ministara Ante Šprlje i Vlaho Orepić u vezi s Agrokorom. Kazao je da to nije lagana situacija.

Situacija nije lagana ni za hrvatskog gospodarstvo, ali ni za vladajuću većinu. Praktički nas je zadesilo sve ono što se posljednjih 20-ak godina događalo u Hrvatskoj – taj nekontrolirani rast koncerna Agrokor, kojemu je pogodovala politika i političke elite. Problemi koje ima Agrokor drže za vrat ne samo hrvatsko gospodarstvo, nego i nas koji smo dio vladajuće većine. Mislim da je Vlada u tom slučaju postupila odgovorno, počela je rješavati taj problem i donijela je Zakon o sistemskim tvrtkama, kazao je Grmoja i dodao da cilj zakona nije spašavanje jednog čovjeka već spašavanje hrvatskog gospodarstva.

Što se tiče disonantnih tonova na Vladi ne znam gdje je premijer vidio problem s izjavama ministra unutarnjih poslova da svi oni koji su odgovorni za ovu situaciju, da ovo ne znači amnestiju i da sve praktički treba ispitati. Pa nije valjda da mi u Hrvatskoj smatramo da se treba primijeniti ona stara: tko je jamio, jamio je. Tako onda nitko ne bi odgovarao za to što postoje ozbiljne i osnovane sumnje da su lažirana financijska izvješća. To svakako treba ispitati i na tome će Most zasigurno inzistirati, kazao je između ostalog Grmoja u Studiju 4.

Mi nismo za politički progon bilo koga, pa ni Ivice Todorića. Ali nećemo dopustiti da bilo tko uživa političku zaštitu pa zvao se on čak i Ivica Todorić, iako je možda on kroz ovih zadnjih 20-ak godina uživao i političku potporu i političku zaštitu, dodao je.

Premijer je između ostalog rekao da neće dopustiti da se represivni aparat koristi u predizborne svrhe, a Grmoja je u Studiju 4 kazao da su uvijek neki izbori aktualni. No mi imamo situaciju Agrokora sada. Imamo izjave ljudi iz ruskih banaka koji su rekli da su lažirana izvješća. U javnosti su se pojavile ozbiljne sumnje da se to događalo. Očito su se lažirala izvješća, kad je Agrokor praktično u ovakvoj situaciji dobivao sve kredite i predstavljao se kao jedna uspješna kompanija, a vidimo da situacija nije takva. Treba netko odgovarati. Treba odgovarati vodstvo HNB-a jer su se izdavale mjenice bez pokrića. Praktički novac se izdavao iz ničega, nitko nije reagirao. I sada bi trebali reći da toga nije bilo? Hoćemo li sve zaboraviti? Idemo spasiti što se spasiti dade, a odgovorni ne trebaju odgovarati? Nije bitno je li predizborno ili izborno vrijeme, bitno je da je taj trenutak sada i da nadležne institucije trebaju sve ispitati. Onome kome to smeta, očito ne shvaća kako bi pravna država trebala funkcionirati, naglasio je Grmoja.

Facebook Komentari