Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, dio Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici je predstavljen Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija te Strateški razvojni projekti za te županije.

Vlada je na sjednici 8. ožujka osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć.

Stoga u radu Savjeta čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva.

Savjet će voditi računa o usklađivanju svih politika i pomagati Slavoniji i glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.

Vladini planovi

Tijekom svoga obraćanja Plenković je spomenuo Vladine planove za Borovo, ali i situaciju u Agrokoru.

Ministarstvo financija svojim aktivnostima djeluje, podupire i nastoji riješiti probleme, evo, ovoga tjedna ćemo pokušati naći jedno rješenje i za okolnosti u kojima se našlo Borovo u Vukovaru, kao i za brojne druge teme”, rekao je Plenković.

Kratko je komentirao i situaciju nakon donošenja lexa Agrokor, kao i imenovanja Ante Ramljaka za povjerenika za Agrokor. “Potezi koje smo napravili jučer, glede konsolidacije i stabilizacije stanja u Agrokoru, vrlo su relevantni za Slavoniju. I vidite već danas opće ozračje, i vijesti s burze i smirenija atmosfera u društvu, u medijima, potvrda ispravnosti i uspješnosti zakonskog pristupa, institucionalnog pristupa i strukturiranog, uključivog pristupa svih dionika rješavanju ovoga problema. Siguran sam da će on s nama biti kroz proces restrukturiranja, ali ćemo čvrsto držati uzde u rukama i siguran sam doći do rješenja koje neće imati negativne efekte po hrvatsko gospodarstvo, no jako dobre makroekonomske pokazatelje i glede rasta BDP-a, stope zaposlenosti, smanjenja javnog duga, deficita i svega onoga što radimo u okviru europskog semestra”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari