Ravnateljstvo policije: Privremeno obustavljena (derogirana) Uredba o kontroli na granicama

Ad

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u subotu u Konavlima da je policija izvijestila premijera Andreja Plenkovića o problemima na granicama zbog strožeg nadzora te kako ovu odluku, koja opterećuje kako granice, tako i pogranična područja, trebaju promijeniti odgovorni ljudi Europske unije.

Odgovarajući na novinarski upit o tome kako se policija sprema za predstojeće uskrsne blagdane s obzirom na pojačan nadzor na granicama, Orepić je istaknuo kako je stroži nadzor direktiva EU.

”Ovo je nametnuta obaveza od strane Europskog parlamenta i moramo to provoditi. Ali iznimno su zabrinjavajuća izvješća s granice. Policija je već reagirala i izvijestila premijera koji već radi po tom pitanju.

Pokušavamo ovo iskomunicirati s onima koji su donijeli ovakve odluke da bi se promijenilo stanje”, rekao je Orepić.

Upitan na koji način promijeniti stanje prije uskrsnih blagdana, Orepić je samo ponovio kako ”možemo biti odgovorna članica EU”.

”Možemo biti odgovorna članica Europske unije i iskomunicirati sve s odgovornim ljudima i potaknuti promjenu ove odluke koja operećuje ne samo granične prijelaze nego i cijelo pogranično područje kada je u pitanju promet”, istaknuo je on.

Nakon ove izjave ministra Orepića iz MUP-a je stiglo priopćenje za javnost kojega prenosimo u cjelosti:

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) g. Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

Facebook Komentari