PPD obustavio isporuku plina Petrokemiji, Stožer za obranu Petrokemije Plenkoviću poslao pismo

Sinoć aktiviran Stožer za obranu Petrokemije uputio je jutros pismo premijeru Plenkoviću, ministrici Dalić, i ministrima Goranu i Zdravku Marić. Pismo prenosimo u cijelosti.

‘Sindikat EKN, sindikat DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije sinoć su ponovno aktivirali rad Stožera za obranu Petrokemije. Razlog ovog našeg poteza je vrlo velika opasnost od prestanka proizvodnje i upitna budućnost i sudbina radnika Petrokemije, grada Kutine i čitavog ovog kraja.

Unatoč naporima koji se ulažu u razrješenje nezavidne situacije u kojoj se tvrtka već dulje vrijeme nalazi Vaša je Vlada već treća u nizu koja ne donosi odluke nužne za očuvanje strateški značajne proizvodnje čiji je utjecaj na ukupno gospodarstvo RH sve samo ne zanemariv.

Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije mora se žurno izjasniti što, kako i kada kani učiniti u cilju osiguravanja stabilnosti poslovanja Petrokemije.

Uprava i Nadzorni odbor ne mogu bez Vas kao većinskog vlasnika donositi strateške odluke. Taj je dio posla na Vama, a vremena više jednostavno nema.

Nebrojeno smo puta upozoravali razne Vlade, uključujući i Vašu, na značaj održanja poslovanja Petrokemije za ukupno gospodarstvo RH. Na žalost, osim deklarativne prigodničarske podrške i jalovih sastanaka ništa se nije dogodilo. Nikakve odluke nisu donesene.

Cijenimo Vaša nastojanja da pomognete u teškoj situaciji u kojoj se našao Agrokor, samo smatramo da biste više energije i odlučnosti morali pokazati i u rješavanju problema Petrokemije kojoj je država većinski vlasnik.

Molimo Vas, stoga, da odmah organizirate sastanak vlasnika, dobavljača plina i kreditora Petrokemije s ciljem osiguranja nužne likvidnosti za opstanak i stabilizaciju proizvodnje u Kutini.

Isto tako, nužno je u najkraćem roku donijeti stratešku odluku o položaju i budućnosti Petrokemije u gospodarskom prostoru RH vodeći računa o nezavidnom stanju u kojem se nalazi hrvatska poljoprivreda kao i o tragičnoj nemogućnosti proizvodnje dovoljnih količina hrane za vlastite potrebe.

Upozoravamo da radnici Petrokemije i građani Kutine neće šutke gledati kako se uništavaju njihova radna mjesta, gasi proizvodnja i ugrožava egzistencija ovoga grada i kraja’, navodi se u pismu.

Podsjetimo, u kutinsku Petrokemiju je u četvrtak stigao službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga će u noći s četvrtka na petak biti zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica.

Na vijest o obustavi isporuke plina u četvrtak navečer aktiviran je Stožer za obranu Petrokemije.

Facebook Komentari