23.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grmoja o Agrokoru: Sjetite se Milanovića, SDP-ova vlada isto je odgovorna, a...

Grmoja o Agrokoru: Sjetite se Milanovića, SDP-ova vlada isto je odgovorna, a HNB i HANFA će morati dati odgovore

Most nema nikakvih problema s osnivanjem Istražnog povjerenstva za Agrokor, koje kani pokrenuti SDP, ali smatra da su i SDP-ove Vlade odgovorne za nastale probleme, kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u izjavi novinarima u Saboru.

“Očekujem da se provede istraga i ispitaju sve okolnosti, financijska izvješća i mislim da je ova situacija koja je teška za Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo prilika za počistiti neke stvari, vidjeti tko je odgovoran za ovu situaciju u kojoj smo se našli. Mislim da to od nas očekuju svi građani i Most će na tome inzistirati”, poručio je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Jučer je izglasan “lex Agrokor” i danas se očekuje da će ga taj koncern aktivirati, no Grmoja, iako kaže da ne zna što će biti na kraju, smatra da je ”definitivno riječ o koraku u dobrom smjeru da se sačuva radna mjesta i gospodarski sustav”.

“Hoćemo li u tome uspjeti, ponavljam, ne znam, ali na nama je svima da šaljemo pozitivne poruke i da se vrati optimizam i izgubljeno povjerenje”, smatra Grmoja.

“Da su barem drugi imali hrabrosti kao Petrov … ”

“To ne znači da ne trebamo ispitati sve ono što se događalo i što je dovelo do ove situacije jer to očekuju javnost i građani”, istaknuo je Grmoja. Upitan je li baš Božo Petrov trebao podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, odvratio je: “Mislim da je dužnost svakog u Republici Hrvatskoj, ako ima kakva saznanja da podnese prijavu o nekakvim kaznenim djelima i da se to događalo tijekom posljednjih 20-ak godina, možda ne bismo došli u ovu situaciju … da su drugi imali hrabrosti”.

Kakva je budućnost Petrokemije?

Što se tiče situacije u Petrokemiji, Grmoja je kazao da “to nije nužno vezano samo uz Agrokor”: “Puno tvrtki je u problemima i Vlada će, ako će trebati , preuzeti odgovornost. Nije nekad lako donositi ovakve odluke i vidimo i jučer da je jedan dio javnosti govorio da se tu spašava Ivicu Todorića iako to praktički nema veze s istinom, a Vlada je preuuzela odgovornost i mi kao dio vladajuće većine. I morat će naći rješenje za sve ove teške situacije.”

“SDP bi osnivao Istražno povjerenstvo, a i sami su odgovorni”

Komentirao je i najavu SDP-a da će pokrenuti Istražno povjerenstvo za Agrokor te kazao da “oni nemaju s tim nikakvih problema”. “I SDP-ove Vlade se ne mogu izuzeti od odgovornosti, imali su i ministra financija u proteklom razdoblju i praktički nisu zaustavili ono što se dogodilo. Prisjetimo se da je Zoran Milanović kada je Agrokor 2014. preuzeo Mercator, izjavio da je to izvrstan potez, čestitao gospodinu Todoriću, a to je jedan možda od onih poteza koji su i doveli do ovoga svega.”

“Što se tiče odgovornosti svih onih koji su odgovorni za ovu situaciju, želim da odgovaraju. Naš zastupnik Miro Bulj je jučer prozvao HNB i Hanfu za nereagiranje i morat će dati odgovore i guverner Boris Vujčić i čelni čovjek Hanfe oko nepostupanja i svega onoga što se događalo u Agrokoru”.

“Nisam za nikakve presude prije istrage”, odvratio je Grmoja upitan za moguću odgovornost ministra financija Zdravka Marića. “Želim da se sve ispita pa čak i uloga tih nekih koji sada pokreću Istražno povjerenstvo, a neki od njih su zasigurno odgovorni za ovu situaciju”.

Ima li Marić povjerenje Mosta?

Upitan ima li Zdravko Marić povjerenje Mosta, Grmoja nije želio decidirano odgovoriti: “Svi oni koji su odgovorni i za koje se dokaže da su imali nekakvu ulogu u ovome svemu što se događalo, morat će snositi odgovornost.”

Na opetovano novinarsko pitanje ima li Marić njihovo povjerenje, Grmoja opet nije dao jasan odgovor, već je samo odvratio: “Mi smo glasali za njega, pokazat će vrijeme je li odgovoran i može li i dalje imati naše povjerenje.”

Najnovije

Još iz rubrike