Most ne mijenja Ovršni zakon, a ideolog Relković podržava vlasnika agencije za utjerivanje dugova

Ovi lokalni izbori mogli bi s domaće političke scene, odnosno s mozaika međusobnog odnosa političkih stranaka, sasvim skinuti koprenasti pokrivač sastavljen od nepoznanica.

Već ranije sam pisao kako Most nije imao drugog izbora nego odbiti suradnju s HDZ-om na predstojećem izjašnjavanju birača o vlasti na lokalnoj razini.

Oni svoje vlastite biračke baze nemaju. Njihov politički program je pokušaj redefiniranja HDZ-ovog političkog programa. Biračko tijelo na koje Most računa, ustvari je HDZ-ova glasačka baza.

Zbog toga oni stalno naglašavaju kako su tu da bi velike stranke prisilili na promjene. Tako žele građanima poslati poruku da su oni ono što bi HDZ trebao biti po svom političkom programu i izvornim načelima, ali stranci koju je utemeljio Franjo Tuđman to ne polazi za rukom.

U tim svojim porukama Most najviše od svega želi naglasiti vlastitu dosljednost nekim načelima. Kad su pregovarali o koaliciji s HDZ-om javno su objavili od kojih stvari neće odustati ni pod koju cijenu. Ne prođe puno vremena, a dogodi se prepirka ili čarka među koalicijskim partnerima koja prije svog završetka bude upotpunjena izjavom nekog od Mostovih čelnika da će on osobno dati ostavku ili će Most izaći iz koalicije ako ne bude kako je dogovoreno… Kad se građane podsjeti na spremnost odlaska s vlasti radi vlastitih načela i strasti se brzo smire.

O dosljednosti prema poštovanju vlastitih načela, ali i o biračkom tijelu Mosta, posebno puno bi se dalo pričati u kontekstu nedavne ostavke savjetnika u Vladi, gospodina Ivana Relkovića, jednog od najutjecajnijih kreatora politike Mosta.

Iz Vlade je otišao, kako je sam rekao, da bi koordinirao neovisnu političku scenu i kako bi vodio blog u kojem će je komentirati.

Dok su ga mediji tražili da obrazloži odlazak s Markovog trga i svoju novu aktivnost, Reklović je iskoristio priliku i javno podržao neke neovisne kandidate na predstojećim lokalnim izborima, među kojima i neke bivše HDZ-ovce.

Otvoreno je priznao o slabosti Mosta, pa je, prema pisanju portala prigorski.hr izjavio da su „nezavisni kandidati potencijalno jači od kandidata MOST-a. Nezavisni gradonačelnik Rijeke mogao bi postati Hrvoje Burić, a suradnja Željka Lackovića koji surađuje s nezavisnim listama iz svoje županije i s novom nezavisnom listom Maria Rajna u Križevcima je potrebna za rješavanje egzestencijalnih ključnih stvari – tvrdi Relković prema pisanju portala prigorski.hr.

Bivši savjetnik potpredsjednika Vlade Ivica Relković najavio Željka Lackovića, Marija Rajna i Hrvoja Burića kao budućnost hrvatske politike

Hrvoje Burić je bivši HDZ-ovac. Danas je Relkovićev favorit. Stvari su jasne. Most može biti novi HDZ samo s HDZ-ovim kadrovima.

Ovako otvoreno niti jedan političar Mosta to ne bi priznao, a teško da bi to preko usta prevali bilo koji simpatizer ove političke stranke. Ipak, činjenice i događaji ne lažu.

Po svemu sudeći baš s činjenicama i s vlastitom dosljednošću bi Most mogao imati velikih problema ako nastave ovakvu politiku.

Naime, prilikom pregovora o zajedničkoj Vladi s HDZ-om, jedan od uvjeta Mosta je bio i novi Ovršni zakon. Oni su se jako zalagali za olakšavanje tereta blokiranih građana i za humaniji pristup rješavanja tom problemu.

Čak je i najaktivniji mostovac u Saboru Miro Bulj nekoliko puta diskutirao na tu temu. Što je ostalo od tog obećanja Mosta neću pitati zbog toga što se o toj temi još nije raspravljalo u Saboru, nego zbog nedosljednosti Mosta po pitanju rješavanja stvarno velikog društvenog problema.

Neću pitati što je ostalo od obećanja Mosta po pitanju ovršnog zakona niti zbog toga što je ministar Šprlje u Ministarstvu pravosuđa zadržao sve one kadrove koji su posljednjih godina sustavno krojili zakone koji su doveli do ovako velikog tereta masovnih blokada računa građana.

Postavit ću ovo pitanje zato što je favorit Mosta na lokalnim izborima u Rijeci, gospodin Hrvoje Burić vlasnik faktoring agencije.

Za neupućene, to je agencija koja sasvim legalno za određenu proviziju utjeruje dugove. Naime, kad banka zna da netko nema novca za vraćanje dugova, a zbog vlastitog ugleda ne smije čovjeka mrcvariti kako bi se on slomio i išao posuditi novac samo da banci vrati dug, onda banka „prodaje“ duga faktoring agencijama koje se ne libe kinjiti građane do iznemoglosti.

Na ovom jednostavnom primjeru pala je s Mosta u vodu sva ta tobožnja politička dosljednost i borba za male, obične ljude, za građane koji loše žive i sva ta nastojanja da se promijene dosadašnje devijacije vlasti. Koliko će vlasnik agencije za utjerivanje dugova Hrvoje Burić biti zainteresiran za promjene Ovršnog zakona po kojima bi njegova agencija izgubila posao?

Dakle, Ivica Relković je svojom podrškom Hrvoju Buriću koji se bavi utjerivanjem dugova izravno se suprotstavio mostovoj najavi izmjena Ovršnog zakona, barem u onoj formi u kojoj to očekuju blokirani građani i oni najsiromašniji u ovoj državi. (G.A)

Facebook Komentari