VIDEO Plenković u Saboru obrazlaže tzv. Lex Agrokor, teške svađe, žestoki Maras, Hajdaš-Dončić i Vrdoljak

Sabor bi trebao raspravljati o Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, kolokvijalno prozvan Lex Agrokor.

Odnosio bi se na poduzeća s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7 i pol milijardi kuna. Prije saborske rasprave o zakonu se trebaju očitovati odbori, a jučer mu je potporu dao Odbor za pravosuđe. Oporbeni SDP zakon oštro kritizira, a HNS najavljuje amandmane.

Oporbene kritike vezane za Agrokor odbacio je sinoć premijer Andrej Plenković. Rekao je da je ovaj zakon u skladu s Ustavom, dodajući kako je otvoren dijalog i s bankama i s Antoniom Alvarezom, koji je zadužen za restrukturiranje koncerna Agrokor.

Premijer je dodao da i druge države članice Europske unije imaju slične zakone.

Imat ćemo raspravu u Hrvatskom saboru, a zakon je rađen u najboljoj namjeri da se izvanredna situcija regulira posebnim pravnim režimom u interesu hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Ukoliko uprava Agrokora s vjerovnicima i s dobavljačima i kreditorima i s bankama pronađu rješenje – mi ćemo ga podržati. Zakon je ‘plan B’, odnosno osigurač za hrvatsku ekonomiju. U slične pothvate su se upuštale i druge članice EU kad su se susretale s ovako izvanrednim okolnostima’, naglasio je premijer.

rasprava:

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je “ministar Marić za Božić izmislio kredit od 300 milijuna kuna za poticanje izvoza Agrokoru”.

“Zašto je dao taj kredit ako je znao kakva je situacija i da ga neće moći vratiti? Što se mene tiče sve vlade do sada su odgovorne, dovele su nas u talačku krizu”, ustvrdio je Sinčić kazavši kako je predloženi zakon loš.

Njegov kolega Ivan Pernar kazao je Plenkoviću da prosipa puno velikih riječi.

“Novi zakon ne štiti dobavljače. Ja ću ovaj zakon zvati lex Plenković jer je država u gorem stanju nego Agrokor. Isti model financiranja koji je odveo Agrokor u propast koristi i država. Agrokoru više nema spasa, a vi samo ozakonjujete jedan model”, kazao je Pernar.

“Dobro, vidim da i vi imate sugestije na ime zakona. Možete podnijeti amandman”, ironičan je po tko zna koji put danas bio premijer.

Na pitanje Vesne Pusić (HNS) hoće li država preuzeti Agrokorove dugove, Plenković je odgovorio kategorički: “Ne.”

“Koncern i sve njegove kompanije su dionička društva. Država ne postaje vlasnik Agrokorovih tvrtki što bi neki htjeli. Vrlo preciznim reguliranjem instituta najstarije tražbine omogućuje se pravni okvir, da u trenutku kada se podvuče crta, kada dođe netko drugi, može doći do situacije da kreditor koji procijeni: država ovdje ozbiljno vodi računa o svojim interesima, kako bi taj kreditor osigurao novu likvidnost, znajući da će njegova tražbina biti prva na redu a ne zadnja”, odgovorio je premijer.
“HDZ je stvarao Kutle, Guciće, Nadana i Joze”

Branimir Bunjac (Živi zid): “Ovo je zakon za jednoga čovjeka i trebate reći da je cijelu zemlju pretvorio u svojeg taoca. I taj čovjek mora otići. Vaša je stranka stvarala Kutle, Nadana i Joze, Guciće, i sad imate obraza tražiti od građana da podrže vašu promašenu politiku. Vi ste stvarali gazde pa ih sada izvolite i maknuti.”

“Ja odgovaram za moju Vladu, moj mandat HDZ-a i predlažem rješenja u skladu sa Ustavom. Moja je odgovornost za budućnost i zato je ovaj zakon pred vama,” odvratio mu je premijer.

Anka Mrak Taritaš (HNS) upitala je premijera ima li neke informacije o Zagrebačkom holdingu s obzirom da je i ta tvrtka među onima na koje bi se odnosio zakon o sistemskim tvrtkama.

“Cijenim vašu kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, ne znam jel tu Drago Prgomet pa da i on nešto kaže. Djelujete mi kao da pažljivo čitate zakone, a vjerujem i da o ZGH znate više nego ja pa da ima nešto da bi to već naznačili”, odvratio je Plenković.

“Sve ovo što govorite bilo bi dobro da je danas 5. ožujka. Vi se ponašate kao da imate sve vrijeme ovog svijeta! Vaši ministri su morali znati što se događa. Umjesto da ste prije mjesec dana posjeli sve dionike, vi to sada radite”, poručio je premijeru Goran Beus Richemberg (HNS).

“Mislite da se zakon napisao sam za sebe, za jednu noć?”, upitao je Plenković zastupnika. Podsjetio ga je kako je riječ o privatnoj kompaniji koja ni do sada kod zaduživanja ništa nije pitala vladu.

“Regairali smo pravodobno, i onako kako možemo. Ni vi ni ja ne možemo vratiti vrijeme”, ustvrdio je premijer.

“Ovo je posljedica vašeg manekenskog hoda po Ukrajini!” replicirao je Plenkoviću Željko Jovanović (SDP).

“Vaša aluzija na Ukrajinu, to je stvarno iritantno. Govoriti nekoj Vladi da se ja šećem po Ukrajini – pa vi nemate pojma, ni o vanjskoj politici ni o međunarodnom pravu”, uzvratio mu je premijer.

Jovanović se požalio predsjedavajućem Gordanu Jandrokoviću da ga je premijer omalovažavao, na što mu je ovaj odgovorio da je i on radio isto.

Onda je u obranu kolege stao Maras.

“Ja ću reći da vi nemate pojma o ekonomiji, a to je puno opasnije od toga da kolega Jovanović nema pojma o vanjskoj politici”, ustvrdio je Maras.

Ivan Vrdoljak (HNS) upozorio je premijera da ne omalovažava zastupnike.

“Ja sam vam se ponudio prije mjesec dana. Vi me danas pozivate na dijalog! Ja sam vas pozvao prije mjesec dana. Vi ste se bavili arhivima, a danas je milijardu kuna blokade. Za to vrijeme država se naplatila za 600 milijuna kuna poreznog duga. A dobavljači su blokirani,” kazao je Vrdoljak prilično bijesan.

“Joj, kolega Vrdoljak, bili ste u petak na sastanku, nasmiješeni, ljubazni! Nudili ste mi supermena za povjerenika…”, odgovorio mu je Plenković na što je Vrdoljak doslovce “poludio”: “Lažete da sam bio ljubazan!”

Veliki će skupiti većinu, kazao je Siniša Hajdaš Dončić, pozivajući na izmjenu stečajnog zakona. “Bez donošenja tog zakona nema spasa Agrokoru, nema spasa Konzumu! Tko će dati novac Agrokoru ako nema garancije senioriteta… ali ne kao u zakonu koji predlažete, već promjenom stečajnom zakonu u kategorijama senioriteta i klasteriziranjem dobaljača u nekoliko skupina”

“Imenujte Zdravka Marića za specijalnog povjerenika”, kazao je Hajdaš Dončić. Plenković mu je kazao da mu možda treba prevoditelj, jer se zakon koji se predlaže bavi tim problemima. Što se Marića tiče, kazao je: “To ću vam razmisliti o vašoj sugestiji.”

SDP-ov Gordan Maras je u podužoj replici kazao kako je ovo zakon za Agrokor i kako je jasno da je Plenkovićeva vlada “pupčanom vrpcom vezana za Agrokor”. Na njegove riječi reagirao je ljutiti premijer: “Prestanite s demagogijom. Reći meni da je Vlada pupčanom vrpcom vezana za Agrokor!?”

Ova rasprava bi mogla prilično potrajati: za pojedinačnu raspravu se javilo 36 zastupnika – reakcija na izlaganje Plenkovića više je od 40, a na Martinu Dalić više od 30.

‘Ovo nije paralelni stečajni zakon’, kazala je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

‘Nije svejedno tko provodi proces restrukturiranja’, argumentirao je Plenković, navodeći da ‘ako on dolazi od Vlade – onda on mora voditi računa i o zaposlenici Kozuma, OPG-a i interesu našeg gospodarstva, javnom interesu’. Želimo zaštititi porezne obveznike, sve ljude u Hrvatskoj, jer se zakon odnosi na društva od sistemskog značaja. Ona po ovim kriterijima – broj zaposlenih, značaj s obzirom na razgranatost poslovanja, udio u BDP-u i obveze – su društva koja imaju više od 5.000 radnika i obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Takvih kompanija nema puno, ali ima dovoljno, jer one čine 11 posto zaposlenih i 36 posto BDP-a, naveo je također.

‘Mora se podvući crta i reći da poslovanje koje je dovelo do ovoga mora stati. Najvažnije je povjerenje… i stabilan, jasan okvir u skladu s Ustavom i pravilima EU’, kazao je pozivajući na ‘zdrav razum i hitnost djelovanja’ te slanje poruke jedinstva.

Ustav štiti privatno vlasništvo i slobodu poduzetništva i od toga ne odstupamo – ovaj zakon je u skladu s Ustavom, s člankom 49, koji govori o odgovornosti države za stabilnost ekonomije, zatim člankom 3 koji propisuje socijalnu pravednost, člankom 16, koji se odnosi na načelo razmjernosti, gdje se ograničenje sloboda ili prava može napraviti razmjerno potrebama situacije te člankom 50 stavak 2 kod ograničenja poduzetničkih sloboda i vlasničkih prava u svrhu zaštite interesa i sigurnosti RH.

‘Mi izbora nemamo. Čuli ste i od uglednih profesora da bi bilo protuustavno da ne napravimo ništa… Ima mjesta u vjerovničkom vijeću za sve vjerovnike’, kazao je.

‘Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo nije Lex Agrokor, ovo je zakon kojim Vlada RH štiti interese hrvatskog financijskog sustava, hrvatskog gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-ova, dobavljača i svih dionika koji su uključeni u proces… Ovim Zakonom želimo zaštititi sve ljude u Hrvatskoj’, kazao je premijer Plenković predstavljajući zastupnicima Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu.

Zasad se za raspravu o Lex Agrokoru javilo 10 klubova zastupnika, MOST je odustao od amadmana. Uvodno govori premijer Andrej Plenković.

Proglašena je nova stanka.

“Mi ekonomisti znamo da su ovi dani kritični, posebno likvidnost u cijelom sustavu. Ako u narednih 10 dana netko ne odobri kredit Agrokoru, moguće su nesagledive posljedice. Udio Agrokora u ukupnom dugu je 8 posto, odnosno 3,6 milijarde eura. Svi su to znali, ali nitko nije intervernirao. Znala je HANFA, znao je HNB, no nisu ništa poduzeli i treba tražiti odgovornost tih institucija”, kazao je Ivan Lovrinović nakon stanke. Smatra da je zakon manjkavo pripremljen i da će pogodavati samo najjačim.

“U dužničko ropostvo mogao bi otjerati još nekoliko tisuća malih dobavljača i radnika”, istaknuo je Lovrinović i poručio: “Tražimo od Vlade da imenuje svog predstavnika u Agrokor”, piše Dnevnik.hr.

Hrvatski sabor je u srijedu, na početku zasjedanja, dopunio dnevni red sa šest novih točaka, među kojima i prijedlogom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, tzv. Lex Agrokorom, koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić usprotivio se hitnoj proceduri jer, kako je rekao, zakon je nedorečen i nerazumljiv. “S obzirom na novonastalu situaciju i ono što će slijediti mogu se provesti dva čitanja”, ustvrdio je.

Među uvrštenim točkama je i prijedlog izmjena Zakona o očuvanju kulturnih dobara, pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji predlaže SDP, izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te odluka o razrješenju zamjenice pravobraniteljice za djecu.

Facebook Komentari