Koliko god bio vrhunski kirurg, Prgomet je jednostavno zalutao ovdje….

Piše: Zvonimir Despot

Prgomet je danas u NU2 još jednom dokazao da je forma bez sadržaja. Toliko izgovorenih riječi, a toliko šuplje, prazno, to je doista umjetnost!

On kaže kako će izgraditi bolnicu, postojeće renovirati, čuda će napraviti, a ne može reći kako, dok je to isto zdravstvo u minusu 5,5 MILIJARDI. Zašto tako bezočno obećaje ono za što zna da nama šanse da će ostvariti? Ili, zamislite njegovog pitanja voditelju: “Koja je svrha gradonačelnika da zna cifre?” Boli glava! Pa da postane gradonačelnik, dobio bi milijarde na raspolaganje, i tko će pratiti cifre ako neće gradonačelnik. Jezivo!

Ili, kaže on ovako, recimo, o Agrokoru: “Vlada se treba apsolutno uplesti. Digla se nepotrebna buka oko toga što se Vlada upliće. Najveća vrijednost ove Vlade je društvena i politička stabilnost. Raste BDP, bolji je rejting, kamate na zajmove su sve bolji, pustiti da se u Hrvatskoj dogodi nešto s firmom koja ima 3 posto BDP-a, bilo bi neodgovorno. Kad se General Motors tresao, Obama je intervenirao. Ne bi ni Merkel stajala po strani da se trese T Com i drugi. Mi kad želimo sačuvati stabilnost to ne valja, a kad drugi to rade, to valja. Ne razmišljam o ruskom prodoru, važno je da se sačuvaju radna mjesta i koncern”.

Možda bi trebao znati, kad je Obama spašavao GM, obvezao je tu firmu na vraćanje sredstava uz kamatu. Uprava i menadžment doživjeli su rezove i gubitak bonusa, a GM je nekoliko godina kasnije vratio 102 posto posuđenih financijskih sredstava. Tako se to radi kad imaš mozak. Kod nas porezni obveznici godinama spašavaju sve i svakoga, a sad ćemo imati i sistemski važne tvrtke. Hoće li vlasnik snositi kakvu posljedicu i državi vratiti novac? Malo morgen. I treba li uopće napominjati pod kojim se uvjetima širio Agrokor?

Štoviše, Obama nije baš spasio GM jer se taj isti GM povukao iz Europe i rasprodaje svoje pogone. Novčana je injekcija bila kratkog vijeka. Prije godinu dana Chevrolet je otišao iz Europe, prije mjesec dana Opel (dio GM-a) prodan je u PSA. Prodaja je ključ. Što se Vlade tiče, njezin je zadatak stvoriti i držati društvenu i političku stabilnost. A ona je podbacila na oba polja, jer stabilnosti nema.

Da, koliko god bio vrhunski kirurg, Prgomet je jednostavno zalutao ovdje i čini mi se da ga je Plenkovićev HDZ izabrao čisto da pobijedi Karamarkovu struju, jer bi Zagrepčani desne orijentacije ipak valjda prije glasovali za gospona kirurga, a ne za neku povjesničarku. Tako da predviđam da će u drugi krug ići Bandić i Mrak.

Facebook Komentari