Vrdoljak o Agrokoru: Nije vrijeme za populizam, ne treba sve gledati kroz prizmu obitelji Todorić

HRT

Piše: Dražen Prša/HRT

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” istaknuo između ostalog da u vezi s Agrokorom treba zadržati mir i stabilnost.

Situacija oko Agrokora može se odraziti na BDP, prihode proračuna, na ekonomski utjecaj u regiji, na niz kooperanata i partnera Agrokora.

Može se odraziti na oko 150.000 zaposlenih. To je sigurno ogroman utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i ne treba sad gledati kroz prizmu obitelji Todorić. Ovo nije trenutak za jefitni populizam. Bitno je da zadržimo mir i stabilnost, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje je li ovo u Agrokoru opasno za druge velike proizvođače hrane u Hrvatskoj, Vrdoljak je potvrdio.

Mislim da je i sastanak sazvan dobavljača i partnera u idućih nekoliko dana. To i je najveći problem – ne samo sustav Agrokora, nego sve one vezane tvrtke koje su u poljoprivrednoj industriji, prehrambenoj industriji.

Zbog toga je takva ozbiljna situacija. Želim pojasniti da se – ne smije dogoditi da građani Hrvatske plaćaju tuđe dugove. Ne smije se niti dovesti u pitanje pravo vlasništva i sloboda poduzetništva, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da prema njegovom mišljenju svi akteri na političkoj sceni moraju smiriti situaciju i aktivno sudjelovati na način da se pripreme scenariji za ovakve situacije.

Odgovarajući kako bi država mogla pomoći u vezi s Agrokorom, kazao je da nema sve potrebne informacije pa se zato ponudio premijeru na raspolaganje, tražio sazivanje saborskog Odbora za gospodarstvo kako bi dobili širu informaciju. Tek tada bismo mogli dati informacije koje su opcije u kojem trenutku potrebne, rekao je Vrdoljak.

Ne možemo dozvoliti da nas za neko vrijeme neki eksces iznenadi kao državu i da se u tom trenutku dogodi taj lanac prema dobavljačima, partnerima, prerađivačkoj industriji, prehrambenoj industriji.

Mislim da je HBOR prije nekoliko mjeseci već dao jedan od kredita. Sada mislim da nije trenutak za takvo rješenje dok se ne vidi koji je to od koraka koji slijede dalje, kaže Vrdoljak.

Ishitreno davati nove kredite a ne znaš što je scenarij za idućih pola godine – stabilizacija tvrtke, restrukturiranje, deinvestiranje, refinanciranje postojećih obaveza.

Tek kad se sve sagleda, HBOR bi mogao u jednom trenutku doći, ali na ovaj sada način je neprimjereno, izjavio je.

Facebook Komentari