Pozitivni pomak: Moody’s povećao hrvatske kreditne izglede s negativnih na stabilne

Agencija Moody’s zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘Ba2’, a u domaćoj na ‘Baa1’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody’s je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015..

Zamah gospodarstva ojačao

U toj agenciji vjeruju da će poboljšani izgledi za rast imati pozitivan utjecaj na proračunsku izvedbu i doprinijeti smanjivanju duga opće države.

“Takvi kreditni trendovi značajno su drugačiji od onih koje su analitičari Moody’sa pretpostavljali godinu dana ranije, kada su dodijelili negativne izglede hrvatskom rejtingu”, navodi se u izvješću.

Ističe se da je zamah gospodarstva ojačao nakon što se gospodarstvo u 2015. izvuklo iz šestogodišnje recesije. Realna godišnja stopa rasta ubrzala je na 2,9 posto u 2016. godini, značajno premašivši rast ostvaren u 2015 od 1,6 posto, kao i procjene Moody’sa od 2,1 posto.

“Rast je postao široko utemeljen, odražavajući dobru izvedbu u izvozu roba i usluga, povećanje potrošnje kućanstava i investicija, kao i javne potrošnje”, ističe Moody’s.

Dodaje da je posebno značajno povećanje države potrošnje – iznad 2 posto u trećem tromjesečju u odnosu na drugo – što je najviša stopa rasta od 2009., do čega je došlo unatoč ograničenju potrošnje i političkim događajima koji su rezultirali ranim izborima.

Facebook Komentari