Život s Vlastom: Ako se pitaš zašto te ostavila, možda je razlog taj što si je….

Piše: Vlasta Janton

Biti u vezi s nekim nije jednostavna stvar. Ako očekuješ da samo uzimaš a ništa ne daješ, znaj da ti je veza od početka osuđena na propast.

Ne postoji savršena veza, veza u kojoj ste uvijek nasmiješeni, sretni, dobre volje u svakom trenutku, veza u kojoj sve ide kao podmazano. Toga nema, ne postoji. Ako želiš nešto dobiti i ti se sam moraš dati. Ne možeš očekivati da će netko trčati cijelo vrijeme oko tebe, davati ti pažnju, ljubav, nježnost a ti sam pri tom ne daješ ništa.

Jer jednom će se i ona zapitati dokle tako. Njezino strpljenje isto ima granica, bez obzira koliko te voljela i bila tolerantna, ona zna da zaslužuje biti voljena na način kako to priželjkuje. A ako ti i dalje nakon njezinog truda nastavljaš po svome, ostavit će te. Jer joj je dosta. Jer je dala cijelu sebe a nije dobila ništa. Pitaš se kako je moguće da te ostavila, zašto? Pa evo vidiš, ti si je sam odgurnuo svojim postupcima, ili bolje rečeno NE postupcima.

Javila ti se na fejs porukom, ne odgovaraš joj cijeli dan, i napokon u večernjim satima udostojiš se napisati dvije rečenice. Ona, naravno ljuta. Tvoj izgovor je tipičan, cijeli dan si u ogromnoj gužvi na poslu, ne stižeš disati, a kamoli jesti ili pisati poruke.

A to što si cijelo vrijeme online na fejsu to nema veze. Niti to što drugima stigneš komentirati njihove statuse i tome slično. Za to si našao vremena, ali njoj reći par riječi nikako nisi stigao.

I još se ljutiš na nju kako te uopće tako nešto ide pitati, i naravno, poričeš da si cijelo vrijeme bio online. Jer to fejs laže, to nije istina. I onda se pitaš zašto sumnja da se možda tamo dopisuješ s nekom drugom, flertuješ, a sam joj daješ takve povode. Ili obična sms poruka, ista stvar. Satima se ne stigne odgovoriti, i nema veze što si stigao za to vrijeme surfati netom tražeći nove tenisice ili pogledati koji je najnoviji mobitel izašao. Ti tu ne vidiš nikakav problem, jer to je eto, normalno, vi ste u vezi i ona to treba razumjeti.

Kaže ti kako joj ne govoriš da je voliš. A ti misliš kako nema potrebe za tim, jer, u vezi ste, pa kao logično je da je voliš. To se podrazumijeva, ona bi to trebala znati.

Kao, teško iskazuješ emocije, nije ti to neki đir, ne voliš baš to govoriti, i nema razloga da te ispituje nešto tako bezveze.

Ali, ona ne popušta, i Da, želi da joj se iskazuje ljubav, Da, želi da joj se to pokaže, Da, želi to osjetiti svakodnevno i u raznim sitnicama. Da, želi da je zagrliš i šapneš joj na uho da je voliš, da ti nedostaje, da ti je lijepa. Tebi je to sve smiješno, po tvojem, prošli ste tu fazu i što ćeš ti sada govoriti te stvari koje su za tek zaljubljene. Vi ste kao ušli u jednu dublju vezu i više nema potrebe za takvim iskazivanjem nježnosti.

Ne poklanjaš joj niti najobičniju čokoladu, o jednoj maloj ruži da i ne govorimo.

Po tebi svega toga ne treba, jer ona je tvoja i ne moraš se više truditi oko nje. Kako pogrešno. Tek tada se trebaš najviše truditi, truditi da je zadržiš. Truditi se svakog dana, iznova i iznova, da te voli još više, da ti ostane odana. Nemaš pojma koliko joj tim malim gestama daješ do znanja da ti je važna.

Tom običnom čokoladom, ili ivančicom netom ubranoj na livadi kad si se vraćao s posla.

Time je usrećuješ, time joj pokazuješ da je voljena, željena. Želi od tebe čuti da je lijepa, da ti je poželjna, da lijepo miriše, da joj lijepo stoji nova haljina. Ali od tebe su svi komplimenti izostali. Lijepe riječi od nigdje. Jer opet misliš kako za tim nema potrebe, pa ona je ionako tvoja.

Kad si joj zadnji put pripremio doručak, skuhao joj kavu, napravio čaj? Kad si je zadnji put izveo u restoran na ručak da ne mora kuhati? Kad si joj zadnji put otvorio vrata od auta? Kad si joj pridržao kaput? Ili stolicu kada je htjela sjesti? Ne sjećaš se. Davno je to bilo. Evo vidiš, to ona sve zna, sve pamti, i polako padaš u njenim očima.

Ali sviđa ti se kada te ljubi, mogao bi satima uživati u njenim poljupcima, ali kad ti trebaš ljubiti nju, nakon deset minuta pitaš je „jel gotova“. Jel gotova???

Pravi muškarac nikada neće pitati ženu da li je gotova, on će to osjetiti, on će to znati. Pravi muškarac će se potruditi da žena uživa, pratit će po njezinim uzdasima, kretnjama, kada i koliko uživa, on će sve učiniti kako bi ona bila zadovoljna, učinit će sve jer mu je važna. A kad si nekome važan onda ti to dokazuje svaki dan iznova i iznova, sitnicama, malim znakovima pažnje.

Gore od pitanja „Jel si gotova?“ je izostanak pružanja zadovoljstva. Ti si sam sebi najbitniji, tvoje zadovoljstvo, jer fokus je samo i jedino na tebi, ona je u toj priči sporedan lik. Kako pogrešno. Daj joj se, na isti način kao što se ona daje tebi.

Tako da, kada te ostavi nemoj se pitati zašto je otišla. Nemoj. Nema potrebe za tim. Sam si je odgurnuo. Sam si je odgurunuo od sebe svojim postupcima ili NE postupcima.

A lijepo ti je govorila što bi voljela i kako bi voljela. Nisi je htio slušati. Uzimao si stvari zdravo za gotovo. Ako nisi znao na što je točno sve mislila, gore je opisano 534 razloga zašto je otišla od tebe, zauvijek.

Share This Article