Primjer rada za svoju zajednicu – bez vrijeđanja drugih, omalovažavanja i bez politiziranja

Piše: Dražen Prša

Unatoč brojnim zbivanjima koja su zabavljala svekoliku hrvatsku javnost, u proteklih tjedan dana nije prošla nezamijećena niti manjinska scena u Hrvatskoj.

Za razliku od nekih drugih zastupnika nacionalnih manjina, novi saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics prošli je tjedan bio nedvojbena zvijezda manjinske scene. U pozitivnom smislu.

Sjednica međuvladinog mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj održana je u Zagrebu – o čemu je Jankovics govorio u Prizmi na HRT-u, bilateralni razgovori sa ministrom Barišićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda nagnali su nas da prostor posvetimo ovom vrijednom mladom zastupniku. Zastupniku koji jednako voli svoj narod koliko poštuje hrvatsku državu.

– Zbivanja su izuzetno intenzivna. Uistinu. Najvažnijim smatram da smo zajedno sa našim prijateljima – Hrvatima u Mađarskoj uspjeli „složiti“ održavanje međuvladinog mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, koje je prošli tjedan održano u Zagrebu, nakon pune 4 i pol godine.

Jako je važno da u svjetlu poboljšanja odnosa dvije prijateljske zemlje, na valu te tendencije sudjeluju i dvije manjine. Prije svega želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, što je prihvatila naš prijedlog i drastično izmijenila sastav tog odbora sa strane Republike Hrvatske, te smo u ime mađarske zajednice priliku za zastupanje naše zajednice dobili mi iz mlađe generacije. Kako sam i u Prizmi rekao, važnost međuvladinog odbora za zaštitu manjina Mađarske i Hrvatske u njenim je zaključcima, a u njima su za nas najvažnije one vezane uz obrazovanje na mađarskom jeziku te uz očuvanje kulture i običaja. Upravo je tema obrazovanja na mađarskom jeziku u Republici Hrvatskoj bila tema razgovora sa ministrom Barišićem i njegovim suradnicima na kojim smo dostigle zavidan stupanj razumijevanja po pitanju nama najvažnijeg problema – izgradnje đačkog doma pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku. U Hrvatskim vodama bio sam sa vodstvom jedne malene ali prelijepe općine na sjeveru Baranje – Općine Draž, općine u kojoj stoljećima u miru žive Mađari i Hrvati. Tema je bila razvoj gospodarstva turizma i infrastrukture na području te općine, uz potencijalnu pomoć i doprinos Hrvatskih voda, što nam je generalni direktor i obećao, rekao je Jankovics.

Dakle, može se. Upornim radom, bez vrijeđanja, bez omalovažavanja i bez politiziranja. Mnogi bi se na Jankovicsa mogli ugledati…

Facebook Komentari