Bukvić: Nije problem u broju općina već u visoko centraliziranoj državi kojoj je potrebna hitna fiskalna decentralizacija

Piše: Dražen Prša

Ekskluzivni razgovor predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đure Bukvića upriličili smo kako bi saznali nešto više o njihovim razmišljanjima uoči predstojećih lokalnih izbora, prilikama u Udruzi općina RH i njegovim razmišljanjima o budućnosti Udruge.

Na pitanje što očekuje od predstojećih lokalnih izbora predsjednik Udruge Općina u RH Đuro Bukvić kaže da je uvjeren da će veliki broj njegovih kolega i kolegica na lokalnim izborima potvrditi svoje mandate, jer je stava da su kroz svoj rad i krovnu organizaciju Udrugu općina RH, njihove jedinice odnosno članice kroz taj vid i način djelovanja prepoznate na lokalnoj razini.

„U zadnje četiri godine Udruga općina se konačno pozicionirala, što nam je i bio cilj unazad 7-8 godina, konačno smo probili određeni dio medijske blokade, naravno da nismo još zadovoljni prisutnošću u medijima, ali smo ipak probili jedan dio medijske blokade“ – kazao je Bukvić.

Samo u zadnjih godinu i pol dana obišli smo sve naše članice, bili smo u 20 županija, gdje je bio veliki odaziv kolegica i kolega načelnika, bili su prisutni lokalni i državni mediji i portali koji djeluju na tim prostorima.

Kroz aktivnosti Udruge nastojimo se što kvalitetnije pozicionirati i staviti Udrugu općina tamo gdje joj je mjesto, a stava sam da nema kvalitetne države ukoliko nema kvalitetne lokalne i regionalne samouprave.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima Đuro Bukvić kao načelnik Općine Lukač, kaže da je tri mandata načelnik te ide i u četvrti mandat, no naravno da će o njegovom izboru ili ne izboru odlučivati oni koji su najmjerodavniji, građani u lokalnoj samoupravi odnosno regionalnoj jedinici.

Kada je riječ o radu Udruge Općina, Đuro Bukvić zadovoljan je radom u zadnje četiri godine, pozicionirali su se, članica su NALAS-a (najveće Udruge lokalnih vlasi jugoistočne Europe), gdje je uključeno 7.000, što načelnika i gradonačelnika koji predstavljaju 100 milijuna svojih građana, prisutni su u kongresu vijeća Europe, imaju svoje članove u odboru regije EU, i u svim našim ministarstvima učestvuju u radnim skupinama ili povjerenstvima, pogotovo u onima koji imaju izravni dodir sa lokalnom samoupravom, od ministarstva uprave, ministarstva financija, dobro su se pozicionirali i uvijek žele biti partneri Vladi, bez obzira koja ona bila, lijeva ili desna, ali ne partneri da daju svoje prijedloge a da se oni nikada ne uvažavaju, već partneri koji će zajednički sa onim prijedlozima koji dođu, biti ugrađeni u zakone a pogotovo u one zakone koji se dotiču jedinica lokalne uprave i samouprave.

Na pitanje kakvog je mišljenja na pojedine reakcije u medijima da su općine odnosno mali gradovi u stvari kočnica države Đuro Bukvić je kazao:

„Argumentirano govorim, od 1993. godine napravljen je ovaj teritorijalni ustroj što znači da danas imamo 428 općina, 127 gradova, 20 županija sa gradom Zagrebom. Da li je puno ili malo, ja bih rekao da nije problem broj, u RH je daleko veći problem to što je hrvatska država visoko centralizirana i nužno je da se u skoro vrijeme decentralizira.

U Hrvatskoj je nužna fiskalna decentralizacija, i to je ono o čemu uvijek govorim da od 125 milijardi nacionalnog proračuna, 428 općina po zadnjoj statistici za Javne financije svi proračuni za općine iznose 3,3 milijarde kn ili 2,7 posto. Odgovorno tvrdim da jedinice lokalne uprave sve ono što „uberu“ na svome teritoriju u našu državu uplate višestruko, između 15 i 20 milijardi kn“ – kazao je Bukvić.

Dodao je da reforme kao reforme da, ali ne reforme preko noći ili kada krenu neki izbori kada se skupljaju politički poeni, da bi rekli ukinut ćemo 100 ili 200 nečega, znači reforme da, ali kroz jednu široku, javnu raspravu, reforme koje će sagledati činjenično stanje, da se vidi koji su to problemi i kako i na koji ih način rješavati.

Reforme na način da u tu raspravu budu uključeni i akademska zajednica, Hrvatska gospodarska komora, gospodarstvo, sve tri nacionalne udruge, resorna ministarstva, Vlada, Hrvatski sabor i u konačnici da svoj sud o općini Lukač ili nekoj drugoj donese struka i građani.

Napomenuo je da nakon lokalnih izbora kreću reforme lokalne i regionalne samouprave, maksimalno će se uključiti sa svojim prijedlozima i sugestijama a sve na dobrobit ruralnih sredina, jer nemojmo zaboraviti da u 428 općina žive „mali“ ljudi, živi 1,3 milijuna stanovnika što je 30 posto stanovništva Hrvatske.

Na žalost, ako se nastavi ovakav trend kakav je sada, ne samo u mojoj Slavoniji, već su primjeri i u Lici, Dalmatinskom zaleđu, u idućih 5 do 10 godina imat ćemo praznih 200 sela i zaseoka jer neće biti ljudi, kazao je za Hrvatsku danas predsjednik Udruge općina RH Đuro Bukvić.

Facebook Komentari