Bruna Esih: Otvoren novi politički rulet u borbi za mjesto gradonačelnika grada Zagreba

Piše: Dražen Prša

Htjeli mi to priznati ili ne, ali u redovima HDZ-a sve je očitija zbunjenost, neodlučnost i zabrinutost jer se još uvijek nisu mogli dogovoriti oko svojeg kandidata koji bi bio spreman beskompromisno ući u otvorenu borbu za zagrebačkog gradonačelnika.

Očite su brojne političke opcije i špekulacije, no jedna koja se sve češće spominje u užem krugu HDZ-ovih istomišljenika je i ime, naoko, samozatajne ali itekako politički potkovane i u HDZ-ovim krugovima uvažavane nezavisne saborske zastupnice Brune Esih.

Nešto manje od 100 dana je preostalo do lokalnih izbora a javnost i politički „pobočnici“ Brune Esih sve otvorenije zagovaraju ideju da bi baš ona mogla otvoriti još jedan politički front borbe u trci za gradonačelnicu Zagreba sa svojom nezavisnom listom.

Ono što joj zasigurno ide u prilog je podatak da je kao 11. na izbornoj listi na parlamentarnim izborima u 1. jedinici dobila više od 10 tisuća preferencijalnih glasova, i ništa manje važno nije za spomenuti da je od nje samo više glasova imao sadašnji premijer Andrej Plenković.

To je jedan od važnih argumenata, no Bruna Esih u javnosti ne želi otkriti svoje trenutačne ambicije ni moguće političke varijante koje se još uvijek slažu, pa tako informacije ne mogu procuriti ni od njenih najvjernijih i najbližih suradnika.

Jedino što je javnosti otkrila, diplomatski je odgovor, da je o tome još rano govoriti.

Kako nije demantirala niti otklonila mogućnost da postoji opcija da se kandidira za gradonačelnicu grada Zagreba otvoreni su politički prostori za mnoge zabrinutosti, poglavito u redovima HDZ-a, kojima bi, nesumnjivo je, uzela značajan broj glasova.

Treba podsjetiti da je Bruna Esih, u Sabor ušla na listi HDZ-a, iako nije članica stranke, i usko je politički orijentirana i od povjerenja Zlatka Hasanbegovića s kojim je više od desetljeća prijatelj i poslovni suradnik sa Instituta “Ivo Pilar”.

Da li Hasanbegović „iza leđa“ gura Brunu Esih teško je reći, no poznato je da on nije u opciji za mogućeg kandidata za gradonačelnika Zagreba, no isto tako nije htio ni direktno odgovoriti da li podržava Brunu Esih kao moguću kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

Nije manje važno spomenuti da je upravo Bruna Esih bila jedna od onih koji su pokrenuli lavinu oko otvaranja državnih arhiva, kao i da je u svojoj udruzi radila na zakonu o lustraciji. Tu je i podatak da je prilikom ustrojavanja Vlade dobro „pročešljala“ ulogu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u HAVC-u, koja se zdušno zalagala za prava sada bivšeg šefa HAVC-a Hrvoja Hribara.

Svojom spontanošću, iznimnom političkom s(p)retnošću, zavidnim obrazovanjem i uvažavanjem kod kolega u Saboru, a i uz činjenicu da su joj mediji naklonjeni upravo zbog spomenute neposrednosti i otvorenosti, zasigurno da bi svojom kandidaturom svoju političku moć itekako ojačala, privukla brojne „pritajene“ pristaše ali i bi bila još prisutnija u medijima i tako mogla ojačati osobnu političku poziciju, jer između ostalog politika je sada u stvari njezin posao, a moguća kandidatura za buduću gradonačelnicu grada Zagreba zasigurno da bi unijela mnoge (ne)mirne snove kod političkih lidera.

Facebook Komentari