Tko je Tomislav Saucha: Bahat i nepristupačan, skandal zbog nepotizma, izvrijeđao policajce, afera dnevnice

Dnevnik.hr otkriva tko je Tomislav Saucha, čovjek od najvećeg povjerenja bivšeg premijera Zorana Milanovića i predsjednika SDP-a, kojemu prijeti zatvor zbog skandala s isplatama više od 560 tisuća kuna lažnih dnevnica.

Tomislava Sauchu šira javnost je upoznala kada je u prosincu 2011. godine postao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića.
Međutim, novinari su mladog SDP-ovca zamijetili još 2007. godine, u vrijeme stranačkih izbora. Upravo je Saucha, smatraju mnogi, jedan od najzaslužnijih članova Foruma mladih SDP-a, organizacije koja je odigrala ključnu ulogu u Milanovićevoj pobjedi. Od tada je mlađahni Saucha uživao bezgranično povjerenje tadašnjeg novog stranačkog šefa.

Saucha je rođen 1980. godine u Zagrebu, u Rijeci je završio Pravni fakultet te je završio i Visoku školu za menadžment. Bio je SDP-ov vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Bahat i nepristupačan

Koliko su Saucha i bivši mu stranački šef bliski pokazalo se nekoliko godina kasnije kada ga je Milanović, tada već predsjednik Vlade, imenovao predstojnikom svog Ureda. Vrlo brzo nakon imenovanja Saucha je “zaratio” s novinarima koji su pratili rad Vlade.

Predstavnici sedme sile Sauchu su tada opisivali kao bahatog i nepristupačnog čovjeka koji im je onemogućavao pristup informacijama i samom Milanoviću.

Skandal zbog nepotizma

U prvom većem skandalu Saucha se našao u ožujku 2013. godine kada je otkriveno da je Plinacro, državna tvrtka, sklopila ugovor s odvjetničkim uredom kojem je suvlasnica Sauchina supruga Ivana.

Saucha je tada Milanoviću ponudio ostavku na mjesto predstojnika Ureda, no Milanović ju je odbio zbog čega se našao na žestokom udaru kritika javnosti i opozicije. Žrtva tog skandala bio je Mladen Antunović, tadašnji predsjednik Uprave Plinacroa, koji je ponudio ostavku. Doduše, ostavka je opravdana lošim rezultatima kompanije iako je Plinacro u 2012. godini ostvario dobit od 74 milijuna kuna, što je bilo 20 posto više nego godinu ranije.

Izvrijeđao policajce na Sljemenu

U novom skandalu našao se u siječnju 2015. godine kada se sukobio s policajcima na zagrebačkom Sljemenu, nakon utrke Svjetskog skijaškog kupa. Svjedoci su tvrdili da je Saucha vrijeđao interventne policajce i prijetio im svojim poznanstvom s Rankom Ostojićem tadašnjim ministrom unutarnjih poslova.
Policijski sindikat je tada tražio kriminalističku istragu protiv čelnih ljudi policije zbog zataškavanja čitavog slučaja. Sauchu se tada optuživalo da je vrijeđao i omalovažavao policajce i da im je odbio pokazati osobnu iskaznicu, a kasnije je utvrđeno da je nije ni imao kod sebe. Sreća njegova da tada pred sobom nije imao osječkog policajca koji je postao poznat zbog privođenja žene na ulici.

U Vladi do kraja

U Vladi Saucha ipak ostaje gotovo do samog kraja, a razriješen je 21. siječnja 2016. godine, svega dva dana prije ustoličenja vlade Tihomira Oreškovića. U kratkom vladinom priopćenju tada je izvješteno da je na osobni zahtjev smijenjen Tomislav Saucha, ali i da je s mjesta članice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smijenjena i Ivana Saucha.
Tomislav Saucha je 28. prosinca 2015. postao saborski zastupnik, no mandat je kratkotrajno stavio u mirovanje, da bi ga aktivirao već 30. siječnja 2016.

Saucha se s torbom u ruci uputio prema gradu, DORH kaže, izgleda da je uzeo više od 560 tisuća kuna

Facebook Komentari