Saucha se s torbom u ruci uputio prema gradu, DORH kaže, izgleda da je uzeo više od 560 tisuća kuna

Tomislava Saucha se nakon objave MIP-a o skidanju imuniteta po zahtjevu DORH-a iz stana na Gornjem gradu blizu Vlade i Sabora s putnom torbom u ruci uputio prema gradu.

Novinarima kazao kako ne može davati nikakve izjave i komentirati odluke nadležnih tijela. Novinari javljaju da je sam otišao u Uskok i čeka skidanje imuniteta, a potom su isti novinari javili da Sauche nema u Uskoku.

“Bio sam naklonjen prema medijima protekla dva dana, ali sad više ne mogu. Molim vas pustite me da prođem”, kazao je Saucha.

Državno odvjetništvo je zatražilo od Sabora odobrenje lišenja slobode, određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanje kaznenog postupka protiv Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića.

prijava saucha

Odluka je donesena na temelju nalaza i mišljenja grafološkog vještačenja dokumentacije Ureda za opće poslove hrvatskoga Sabora i Vlade, nalaza državnog ureda za reviziju za 2015., te obavjenih obavijesnih razgovora s Goldsteinom, Budakom i Petrovićem, kao i s drugim osobama. USKOK sumnja da je Saucha od studenog 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u vezi tih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna.

Tajnici svog ureda, sumnja USKOK, usmeno je nalagao izradu lažnih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade. Potom je nalagao da se u gotovini iz proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima. Tako izrađene naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovostvo Ureda za opće poslove radi obračuna isplate akontacije. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove, uvjereni da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima, obračunali naloge te na teret sredstava državnog proračuna isplatili gotovinu u visini traženih akontacija Saucha je novac zadržavao za sebe, te je potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista izvršena, iako je znao da to nije odgovaralo istini.

Sauchu se tereti da je na ovakav način sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura.

Tokom istrage ispitat će se veći broj svjedoka, posebni savjetnici, kao i osobe koje su u to vrijeme bili zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove. Zbog toga što ih Saucha osobno poznaje postaji bojazan da bi mogao, koristeći autoritet kao bivši predstojnik Ureda, utjecati na svjedoke, pa zbog toga postoje razlozi za njegovim uhićenjem, za određivanjem pritvora, istražnog zatvora.

Facebook Komentari