Istraživanje: Mađarski institut napravio anketu, evo s kojim susjedima Mađari misle da imaju najbolje odnose

Po najnovijoj anketi mađarskog Nézőpont Instituta provedenoj od 13-16 siječnja 2017. na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, Mađari smatraju kako, od svih svojih susjeda, imaju najbolje odnose s Austrijom i Hrvatskom.

U odnosu na prošlu godinu, u anketi provedenoj također u siječnju, ispitanici vide znatno poboljšane odnose sa susjednim zemljama, a najbolje su s Austrijom i Hrvatskom, smatra oko dvije trećine ukupne populacije odraslih osoba (69 i 63 posto).

Da su odnosi Hrvatske i Mađarske dosta dobri vjeruje čak 63% ispitanika, dok samo 11% vjeruje da su dosta loši. Zanimljivo je da je u istom ispitivanju prošle godine samo 52% Mađara mislilo da su odnosi dobri, dok je čak 20% vjerovalo da su loši.

Najveći postotak Mađara vjeruje da imaju dobar odnos s Austrijom – čak 69%, dok najmanje vjeruje u odnos s Rumunjskom – samo 43%. Rumunjska i Srbija jedine su države za koje manje od pola ispitanika vjeruje da imaju dobre odnose.

Mađarsko-slovenski i mađarsko-slovački odnosi za gotovo tri petine ispitanika (59 i 57 posto) su prikladni, ali s Ukrajinom i Srbijom približno polovica njih (51 i 46 posto) smatra prikladnim.

Prošle godine mađarsko-rumunjski odnosi, smatrali su ispitanici, izazvali su najviše podjela, ali ove godine je dvije petine ispitanika (43 posto) ustvrdilo da je pozitivan odnos između tih dviju zemalja, a samo je jedan od tri (33 posto) smatra da je loš. Istina, 61 posto ispitanika izjavilo je da treba dodatno poboljšati mađarsko-rumunjske odnose.

Nezopont_Intezet_kutatas_20170207

Facebook Komentari