Drago mi je što je pročetnički tjednik Novosti iskopao moj pradavni esej iz 1981. godine

Piše: Prof. Slaven Letica, fb

Josip Broz Tito i ja nakon 36 godina: 1981. i 2017.

Drago mi je što je zagrebački PROČETNIČKI tjednik „Novosti“ koji, nažalost, financira hrvatska država, „iskopao“ moj pradavni esej iz 1981. godine „Bolnica maršal Tito“ u kojem sam se zalagao da se na Pantovčaku, ondašnjoj elitnoj vili malobrojne komunističke nomenklature, današnjem Uredu predsjednika RH, izgradi SPECIJALIZIRANA KIRURŠKA KLINIČKA BOLNICA ondašnjeg „jugoslavenskog značaja“.

Naime, taj esej, objavljen u tjedniku „Start“ (uređivao ga je veliki urednik Sead Saračević) 11. travnja 1981., izazvao je u Hrvatskoj tog doba veliku političku paniku: (1) jer se je netko, to jest ja, usudio javno zagovarati PRENAMJENU jedne od posvećenih političkih institucija i (2) jer sam se zalagao da Zagreb postane središte hrvatske, jugoslavenske i južno-europske specijalizirane kirurške kliničke medicine: kardiovaskularna kirurgija, neurokirurgija, transplantacijska kirurgija itd.

Koliko je za ondašnje političke prilike ideja o prenamjeni Titove vile u kliničku bolnicu bila šokantna pokazuje činjenica da ju se javnu usudio podržati samo, u to doba mladi, neourokirurg dr. Velimir Lupret.

Da bi se prošlost mogla ispravno razumjeti i čitati u nju se, dakako, treba UŽIVJETI ili znati kako je izgledala: zato je starcima-malcima iz Novosti koji služe Miloradu Pupovcu nemoguće razumjeti zašto je moj esej u 1981. izazvao političku i moralnu paniku.

Pro-četnički idealisti u Novostima i njihove hrvatske sluge, bivši novinari splitskog Ferala, silno se, moralistički, iščuđavaju kako sam mogao prije 36 godina, u eseju, Tita veličati kao utjelovljenje humanog odnosa prema ranjenicima i bolesnicima tijekom Drugoga svjetskoga rata, dok ga danas, što je, dakako, istina, smatram „despotom, diktatorom i masovnim ubojicom“.

U tome nisam ni onda, ni danas, vidio moralni problem: u titoističkom društvu tadašnje Hrvatske elitna bolnica u Zagrebu mogla se eventualno izgraditi jedino na taj način, a pad komunizma i novo „čitanje“ povijesti pokazali su i dokazali da je Josip Broz Tito naprosto bio i despot i diktator i masovni ubojica.

Te davne 1981., nisu mi, nažalost, bile poznate ženske pletenice koje je DANAŠNJI MILJENIK urednika i suradnika Novosti dao pobiti u Hudoj jami i drugdje diljem Slovenije i Hrvatske.

Za mene je povijest učiteljica života, za njih nije i neće biti.

Facebook Komentari