O kakvoći i pristojnosti: Vjerojatno je slađe krasti u ime obitelji. To mi je svakako neshvatljivo

Piše: prof. dr. sc. Kristijan Krkač

18. siječnja 2017. portal „Hrvatska danas“ pod uredništvom N. Pavelića objavio je moju kolumnu pod naslovom „Odluka o Hrvatskim studijima: Poručuje li Senat Sveučilišta u Zagrebu da kvaliteta nije važna?“ (URL: http://hrvatska-danas.com/2017/01/18/odluka-o-hrvatskim-studijima-porucuje-li-senat-sveucilista-u-zagrebu-da-kvaliteta-nije-vazna/, pristupljeno: 21. 01. 2017.)

19. siječnja 2017. Portal „Narod.hr“ (izdavač: udruga „U ime obitelji“ pod uredništvom I. Josipović i Z. Bertović objavio je veći dio te iste kolumne pod naslovom „Prof. dr. sc. Kristijan Krkač: Kome smetaju Hrvatski studiji?“ (URL: http://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-kristijan-krkac-smetaju-hrvatski-studiji, pristupljeno: 21. 01. 2017.)

Ovu činjenicu zamijetio sam kao autor teksta jer ju je netko podijelio na jednoj društvenoj mreži. Pitao sam se jesam li primio elektroničku poštu kojom me se moli za ustupanje tog teksta? Nisam. A propos, a i da jesam, uputio bih osobu na portal koji je izvorno objavio tekst, jer je taj tekst napisan za taj portal, a ne za opće dobro svih portala u Hrvata ma gdje god oni bili. Pitao sam zatim i urednika N. Pavelića je li primio bilo kakvu zamolbu u elektroničkom ili drugom obliku više ili manje formalnu u smislu dopuštenja za prenošenje teksta. Rekao je da nije.

To pak znači da je portal „narod.hr“ udruge „U ime obitelji“ doslovno preuzeo tekst s portala „Hrvatska danas“ bez pitanja i ičijeg dopuštenja. U svijetu u kojem živim postoji jasna riječ koja označava takav čin – krađa. Kako bi se to formalno-pravno izreklo ne znam, niti me zanima (ima koga zanima i tko će to pojasniti), ali zanima me kršenje lijepog običaja i kulture koje se moglo izbjeći kratkom porukom i zamolbom i tako riješiti stvar u pitanju uljuđeno i pristojno. Ali, ne i ne. Vjerojatno je slađe krasti u ime obitelji. To mi je svakako neshvatljivo.

Tekst u pitanju, kao i ostali moji tekstovi, dakako nije posebno vrijedan, ali barem nastoji postaviti središnje pitanje i potaknuti naciju da o njemu misli svojom glavom i izraz je brige za kakvoću, izvrsnost i budućnost prije svega humanističkih znanosti u Hrvatskoj, ali koliko god bio bezvrijedan, nije zaslužio biti ukraden.

Drugim riječima, kao što je činjenica kakvoće HS-a negirana odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu koji je srozavanjem statusa HS-u zanijekao tu kakvoću, tako je i činjenica vlasništva nad tekstom portala „Hrvatska danas“ negirana činom preuzimanja tog teksta bez zamolbe od strane portala „narod.hr“ koji je tim činom negirao srž vlasništva nad tekstom pa makar on bio i krajnje nekvalitetan.

U cijeloj je stvari paradoksalno i to da je portal „narod.hr“ ukrao portalu „Hrvatska danas“ tekst koji u srži pita – je li Sveučilište u Zagrebu ili nije i sebi i naciji ukralo međunarodno vrednovan najbolji društveno-humanistički studij u Hrvatskoj?

Odluka o Hrvatskim studijima: Poručuje li Senat Sveučilišta u Zagrebu da kvaliteta nije važna?

Facebook Komentari