Počelo veselje: Riječki karneval donosi pet puta više prihoda nego što je u njega uloženo

Piše: Dražen Prša

Tradicionalnim vješanjem Pusta počeo je Riječki karneval, najznačajnija manifestacija i turistički događaj u Rijeci i jedan od najvećih i najposebnijih karnevala u Europi.

Karneval će ove godine trajati sve do 1. ožujka, a najatraktivniji događaj bit će, naravno, velika Međunarodna povorka 26. veljače u kojoj će nastupiti 10.000 maškara u stotinjak grupa. Dječja povorka održat će se, pak, tjedan dana ranije – 18. veljače. ‘
Peto godišnje doba’, kako u Rijeci nazivaju svoj karneval, gradu će uz bogati program, donijeti novi turistički rast i prihode.

U karneval – organizaciju i oglašavanja, ove će se godine uložiti 1.163.000 kuna, a očekivani prihodi su čak pet puta veći. Uz prihode od samog smještaja sudionika i posjetitelja karnevala, a ove godine očekuje ih se preko sto tisuća, tu su prihodi restorana, kafića, trgovina, autoprijevoznika i dr… Prošle godine za vrijeme Karnevala na području Grada ostvareno je oko devet tisuća noćenja, dok ove godine u Turističkoj zajednici očekuju oko 11 tisuća. S obzirom da je to popunjenost skoro svih raspoloživih smještajnih kapaciteta u gradu, znatan broj gostiju smještaj će potražiti u susjednim mjestima, najviše u Opatiji.

„U 2016. godini ostvareno je 9.183 noćenja. Isto tako, u dane održavanja najvećih manifestacija ostvaruju se brojni dnevni dolasci turista i posjetitelja ne samo iz bliže regije, već i okolnih država kao npr. Slovenije, Italije, Austrije.

Prošle je godine na Međunarodnoj karnevalskoj povorci bilo 50-tak organiziranih autobusa dnevnih izletnika, dok u ovoj očekujemo nešto veći broj“, poručili su iz Turističke zajednice.

Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža grada Rijeke.

Njegove veličanstvene povorke te brojni i raznovrsni sadržaji čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi, kao i jednim od najznačajnijih događaja u Hrvatskoj.

Karneval je kao takav prepoznat i izvan granica naše zemlje, te je uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi, dok ga je Sunday Times uvrstio među 24 najegzotičnija događaja na svijetu.
Nadalje, 2008. godine Riječki karneval, kao i Dubrovačke ljetne igre, uvršteni su u knjigu „501 događaj koji morate posjetiti“, a 2010. godine Turističkoj zajednici grada Rijeke dodijeljeno je prestižno priznanje „Zlatno turističko srce“ kao organizatoru Riječkog karnevala, najbolje turističke manifestacije Jugoistočne Europe u 2009. godini.

Također, karneval je glavni adut u vrijeme predsezone i projekta „Hrvatska365“ za destinaciju Opatija/Rijeka. Za vrijeme održavanja manifestacija ne samo u Opatiji i Rijeci, već i u široj regiji, zabilježeni su odlični rezultati u sklopu svojih aktivnosti, a sve temeljem Riječkog karnevala i programa koji se održava pod zajedničkim imenom.

„Riječki karneval je kulturna baština Hrvatske, jak turistički adut grada Rijeke, zabavno – sportska i kulturna manifestacija omiljena od strane građana svih generacija i interesa.

Riječki je karneval jedinstven i doživljava se osobno jer se priprema s ljubavlju“, poručili su iz Turističke zajednice grada Rijeke. (E.Z.)

Share This Article