O Predsjednici i posjetu SAD-u: Diplomaciju treba provjetriti, jer je skrojena po mjeri Lončara, Mesića i Manolića

Piše: Dražen Prša

U studiju HTV 4 Tihana Tomičić kolumnistica Novog lista i glavni urednik portala „Hrvatska Danas“ Neven Pavelić komentirali su boravak predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u SAD-u i dvije godine njezina mandata.

Po mišljenju Tihane Tomičić putovanje predsjednice u SAD na negativan će način obilježiti cijeli njezin mandat.

„Nakon svega i gostovanja u emisiji HTV-a nismo čuli odgovor na osnovno pitanje, na čiji je poziv predsjednica putovala. To je ono što ključno nedostaje u ovoj priči i stvorila se percepcija da je ona u stvari bila u privatnom posjetu kojeg je iskoristila da vodi neke razgovore. A ta lobiranja, da je ona vodila razgovore sa ljudima koji će voditi buduću Trampovu administraciju i u njoj sudjelovati, nije nužno negativna stvar, i to se mora odraditi, no ona kao predsjednica Republike, trebala je imati državnički protokol“ – kazala je Tomičić.

Glavni urednik portala „Hrvatska Danas“ Neven Pavelić složio se s konstatacijom Tihane Tomičić da će ovaj posjet predsjednice Grabar Kitarović obilježiti njezin mandat, no isto tako da su se tu otvorile i neke druge teme o kojima se vrlo malo govori.

„Prva i osnovna tema je, kao što je predsjednica i rekla, da hrvatska diplomacija ne funkcionira. Svima je jasno da je predsjednica u Ameriku išla i obavljala poslove koje bi inače trebali obavljati neki drugi ljudi. To ukazuje na jedan veliki problem, jer iako je predsjednica na Pantovčaku, promijenile su se tri Vlade, ništa od diplomacije nije promijenjeno, a hrvatska diplomacija se samo tako zove, to je u stvari diplomacija koja je skrojena po mjeri Budimira Lončara, Stipe Mesića pa čak i Jože Manolića, i to su ljudi kao što je i predsjednica rekla, koji zapravo ne rade u korist Hrvatske“, kazao je Pavelić.

Dodao je da kad je već tako rađeno, sve je loše iskomunicirano. Predsjednica ima dva problema, problem s ljudima koji nisu bili u stanju, nisu bili sposobni iskomunicirati taj posjet, i ona je obavljala poslove koji nisu njezini diplomate a kad je već i išla tamo, mogli su se ovi na genijalci na Pantovčaku domisliti kako će taj posjet odigrati s medijima, kazao je Pavelić i dodao da su mogli posjet organizirati, primjerice, kao posjet hrvatskoj dijaspori i tako ga iskomunicirati.

Kad je riječ o mogućoj smjeni diplomata Tihana Tomičić kazala je da je očito da predsjednica ima u planu čistku veleposlanika, da želi imati puno veću i važniju ulogu u vanjskoj politici, što je i logično na njezinu karijeru, iskustvo i poznanstvo, no ovlasti su takve kakve jesu. Cijela ova zbrka oko njezinog posjeta SAD-u zapravo će se iskoristiti kako bi se provela jedna čistka u diplomaciji po volji predsjednice.

Na upit kako komentira izjavu predsjednice da je pod medijskim mobingom, Tomičić je kazala da joj je to smiješno, jer je to njezin ured mogao kontrolirati da je znao ili htio.

Tim koji je oko predsjednice nije dobar, a ona sama određuje tko će joj biti bliski suradnici, i do ove situacije nije trebalo doći, kazao je Pavelić.

“Nadam se da će predsjednica ovu situaciju iskoristiti za čistke, jer definitivno hrvatska diplomacija samo se tako zove, to je diplomacija po mjeri nekih drugih ljudi, to su stare okoštale strukture koje su po veleposlanstvima namjestile ljude koji su njima odgovarali. Predsjednica to jako dobro zna i čim se promijenila Vlada trebalo je cijelo Ministarstvo vanjskih poslova provjetriti, jer je činjenica da kasnimo za diplomacijama susjednih država”, rekao je Pavelić dodajući da je dobro da je predsjednica uzela stvari u svoje ruke, jer očito mora obavljati posao koji inače obavlja diplomacija. Kako uopće može pasti na pamet veleposlaniku otići na godišnji sa suprugom u vrijeme tranzicije vlasti u jednoj od najjačih svjetskih država, pita se Pavelić.

Na pitanje kako ocjenjuje dvije godine mandata predsjednice Grabar Kitarović, gl. urednik “Hrvatska Danas” Neven Pavelić je kazao da su te dvije godine obilježene pokušajima kako bi na određeni način provela nekakvu vanjsku politiku, do sad se to nije dogodilo, no ona je imala fenomenalne inicijative koje uopće nisu popraćene u hrvatskim medijima, poglavito kad je riječ o povezivanju srednje Europe, gdje je učinila niz dobrih poteza, I to joj je u stvari najveći uspjeh, osim simboličkih stvari kao izbacivanja Titove biste…

Kao negativnu komponentu Pavelić je izdvojio lošu komunikaciju s medijima na što u sljedeće tri godine treba obratiti pozornost.

“Ja uopće ne sumnjam u njezinu dobru namjeru da ovu državu pozicionira na jedan drugi način, kako prema partnerima tako i prema onima koji nam nisu skloni, jer Hrvatska treba ući u jedno novo razdoblje, treba biti proaktivnija na vanjskopolitičkom planu, jer nitko ništa neće napraviti za nas, sami to moramo učiniti.

Link za emisiju: https://hrti.hrt.hr/#/linear/95?program_id=1500217 , od 13:36 na dalje

Predsjednica: Nećemo dopustiti da nas šamaraju, Srbija treba promijeniti svoju retoriku

Facebook Komentari