Bez politike: Online prodaja nevinosti – dobro menadžerstvo, ili samo najstariji zanat na svijetu

Piše: Snježana Nemec

U moru političkih tema čovjeku se čini kako svaka druga o kojoj hoće progovoriti gubi svoj smisao. No nije tako, jer sve je uzročno – posljedično, a to posljedično sve više dovodi do zbrke uma, stvara probleme, utječe na jasnoću našeg zapažanja i ozbiljno priječi sposobnost rješavanja istih.

Tako je i s javnim iznošenjem intime. S djevičanstvom koje se provlačilo kroz povijest i doživljavalo svoje promjene u samom poimanju i vrijednosti. I dok su Babilonci djevice javno razdjevičavali, vjerujući kako su divlja i zla bića, Crkva ih je u srednjem vijeku uzdizala poput svetica. Danas se nevinost poput robe, trezorskih zapisa, dionica, nekretnina, umjetnina jednostavno prodaje na aukciji. Prvi, drugi, treći put. PRODANO!

Trend prodaje nevinosti na internetu i nije više neka vijest. A nije vijest jer ne postoji kritička svijest koja bi opozvala ovakve ili slične pojave. Ruku na srce kome bi i služila kad samo stvara probleme i unosi zbrku u stvarnost koja govori o korporativnom kapitalu koji financira, grabi, oblikuje kriterije vrijednosti i njegovim žrtvama.

Djevojka, koja se krije iza imena Noel, prodala je nevinost na online aukciji za 50.000 eura. ‘Daily Mail’, donosi da je 21-godišnjakinja stavila svoje tijelo na prodaju na amsterdamskoj web stranici za eskort djevojke ‘Yantra’.

Nakon dva mjeseca, koliko su trajale ponude, Noel je prihvatila ponudu tajanstvenog kupca. Nepoznati muškarac kupio je njeno društvo, a susret je uvjetovan odlaskom na večeru u restoran po njenom izboru. Kupac će dobiti potvrdu od liječnika da je djevojka nevina. Noel se opisala kao ‘slatka i nevina djevojka’, sa malo ‘prljavih misli’ Odbila je otkriti svoj identitet navodeći; „Ja sam normalna djevojka i moji bi roditelji bili prestravljeni kada bi saznali što radim“.

O čemu se ovdje zapravo radi? O kakvim djevojkama govorimo? Je li riječ o sofisticiranim, modernim prostitutkama, koje su evoluirale i s društveno organizirane prostitucije, uz sveprisutnog svodnika prešle na takozvanu prikrivenu prostituciju pa svoje tijelo prodaju samostalno, jednokratno ili samo povremeno. Jesu li možda iznašle način kako iskoristiti još uvijek prisutne muške stavove oko pojma nevinosti, djevičanstva kao poželjnog, zbog ukorijenjenog užasa usporedbe s nekim drugim. Možda su među prvima uočile kako se, uslijed spolno prenosivih bolesti, aidsa ponovo u prvi plan gura nevinost.

Radi li se ovdje možda o čistom biznisu, otvaranju tržišta prodaje i kupnje nevinosti, koji je zapravo osuđen na propast, s obzirom da se “roba” može prodati samo jednom. Ili ipak ne, ako uzmemo u obzir šivanje, rekonstrukcije himena, pa tako nekoliko puta.

Jesu li one možda ipak samo dobre menadžerice, djevojke 21. stoljeća koje su prilagodljive, snalažljive, otvorene, spremne odgovoriti na ultimativan zahtjev promjenama koje se događaju sve brže. Ili su jednostavno djevojke koje u ovom društvu takozvanog tekućeg stanja nisu pronašle svoje samopoštovanje, vjeru u sebe i nešto što se zove odgovornost, prema sebi i drugima.

Bezbroj pitanja i mogućih odgovora od kojih će svatko od nas dati svoj. Osobno sam sklona vjerovati kako se u većini slučajeva radi o puno složenijim uzrocima zašto netko pribjegava ovakvom načinu iznošenja svoje intime. I svaki trivijalni pristup bio bi u najmanju ruku smiješan, ako pomislimo da među njima ima veliki broj seksualno, psihički i društveno nezrelih osoba koje nisu svjesne svojih postupaka.

Ove mlade djevojke su, na žalost u suprotnosti s nečim što se zove samopoštovanje, a njihovo samodokazivanje otišlo je u potpuno krivom smjeru. One se žele izboriti za sebe i svoje ciljeve, ne usvojivši ili napuštajući neke moralne kategorije, obiteljske vrijednosti, ograničenja. One su najvjerojatnije i žrtve obiteljskih odnosa. One su žrtve medija, raznoraznih časopisa, filmova i drugih oblika popularne kulture koja utječe na spolnu svijest,i manipulira istom.

A sve se zapravo, kada govorimo o vanjskim uzrocima i utjecajima svodi na toliko već poznate ekonomske motive. Ništa se u današnjem svijetu ne isplati kao zarađivanje na ljudskim nagonima, slabostima, jer je gotovo sigurno kako takav izvor zarade neće nikada prestati.

Posljedice, pa i za ove mlade djevojke kojima se naoko čini da su sigurne, samostalne, prodavajući svoje tijelo preko interneta su ozbiljne, i nadalje ukazuju kako se ništa nije promijenilo u odnosu na žene koje prodaju tijelo na ulici ili javnoj kući. I jedne i druge često skrivaju svoje aktivnosti od obitelji, i jedne i druge često su žrtve zlostavljanja.

Facebook Komentari