Oni koji su do 4. siječnja očitali brojilo, dobili su manje račune za struju, evo što s onima koji to nisu napravili

Ad

Od 1. siječnja 2017. na snagu su stupile dvije važne promjene za kupce električne energije. Stopa PDV-a na isporuku električne energije smanjena je s 25 posto na 13 posto, a krajnji kupci na niskom naponu koji imaju ugovor s nekim od tržišnih opskrbljivača te su do sada plaćali dva računa – jedan za korištenje mreže (mrežarinu) i drugi za električnu energiju – ubuduće će dobivati jedinstveni račun, piše Slobodna Dalmacija.

Problem je, međutim, što većina potrošača još uvijek ne zna kako će, s obzirom na spomenute izmjene, plaćati nove račune za struju – hoće li dobiti nove uplatnice od HEP-a ili će, pak, nastaviti plaćati po akontacijskim ratama i čekati eventualni povrat razlike zbog preplate. Iz Hrvatske elektroprivrede doznajemo kako će uplatnice s novim obračunom struje dobiti jedino oni koji su ih zatražili do srijede 4. siječnja. Ostali će, pak, nastaviti plaćati po akontacijskim ratama, ali iznose mogu umanjiti, i to, kako davatelj usluge sugerira, za otprilike 10 posto.

– Kupci koji su željeli razgraničenje potrošnje na temelju izvanrednog očitanja brojila mogli su do 4. siječnja 2017. dostaviti stanje brojila HEP-ODS-u putem web-aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona ili dostavom u nadležno distribucijsko područje (elektru). Svim ostalim kupcima, osim onima kojima će HEP-ODS tijekom siječnja redovito očitati stanje brojila, razgraničenje potrošnje će se obaviti na temelju procjene – objašnjavaju iz ove tvrtke.

Kupcima HEP Elektre (sljednik HEP-ODS-a) koji plaćaju potrošnju preko već dobivenih akontiranih rata, one se u pravilu neće mijenjati, ali potrošači mogu, za rate od siječnja 2017. pa nadalje, samostalno umanjiti uplate za oko 10 posto, koliko će računi u prosjeku biti niži zbog smanjenja PDV-a. Konačan obračun s razgraničenjem potrošnje na 1. siječnja 2017. napravit će se za svakog pojedinačnog kupca nakon isteka njegova šestomjesečnog obračunskog razdoblja, poručuju iz Hrvatske elektroprivrede.

Novosti, kako smo naveli, ima i za korisnike električne energije koji su prešli tržišnim opskrbljivačima – RWE Energiji, GEN-I-ju, 220 V ili nekom drugom privatniku. Oni su dosad bili prisiljeni plaćati dva računa – jedan za opskrbu, a drugi za distribuciju, no od početka ove godine konačno dobivaju jedinstveni račun. U Hrvatskoj elektroprivredi pitali smo hoće li ovi kupci zanemariti uplatnice koje su od njih dobili unaprijed, za mrežarinu u 2017. godini, na što smo dobili odgovor:

– Krajnjim kupcima koji su s tržišnim opskrbljivačem sklopili ugovor o opskrbi električnom energijom, HEP-ODS će poslati završni obračun za 2016. godinu, što znači da stare uplatnice HEP-ODS-a za mrežarinu za 2017. godinu više ne vrijede. Od svojih opskrbljivača kupci će dobiti nove jedinstvene račune za sljedeće obračunsko razdoblje tijekom 2017. godine, koji će sadržavati iznose za korištenje mreže i za električnu energiju.

HEP će provesti razgraničenje potrošnje struje, evo što trebate napraviti sa svojim brojilima do 4. 1.

Facebook Komentari