Srbijanskom predsjedniku Nikoliću Kosovo odbilo ulazak, a Haradinaju Francuzi izlazak

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova, koje je nadležno da izdavanje dozvola za posjet srbijanskih dužnosnika, priopćilo je da je zahtjev predsjednika Tomislava Nikolića odbijen.

“Vlada Kosova smatra da su posljednje ponašanje Srbije i izjave koje se svakodnevno daju protivne duhu međudržavne suradnje i dostignuća dijaloga, kako bi se izgradili zdravi mostovi suradnje dvije države i naroda”, navodi se u kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Francuski sud u Colmaru odlučio je da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne uputi službeni zahtjev za izručenje. Srbija tvrdi da je već uputila potrebne dokumente.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je šef diplomacije Enver Hodžaj francuskom kolegi Jean-Marc Ayrault rekao da su nalozi za uhićenje koje izdaje Srbija neprihvatljivi i nevalidni, da je Haradinaj nevin i da su optužnice Srbije politički motivirane.

“Imao sam dug telefonski razgovor s mojim francuskim kolegom. Objasnio sam mu stvorenu situaciju i apsurdnost zahtjeva Srbije koji su za nas neprihvatljivi. Zatražio sam podršku da se gospodin Haradinaj što prije oslobodi i vjerujemo da će se dogoditi”, rekao je Hodžaj.

Vučićeva poruka EU oko Haradinaja: Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24

Facebook Komentari