Vučićeva poruka EU oko Haradinaja: Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj uhićen je u zračnoj luci Basel-Mulhouse u Francuskoj, po interpolovoj tjeralici, atraži ga Srbija zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999.

Zapovjednik UCK-a Haradinaj u prosincu 2004. izabran je za premijera Kosova, nakon 100 dana dao je ostavku zbog suđenja u Haagu, gdje je oslobođen 2008. pa ponovno 2012. nakon žalbenog postupka.

Beograd optužuje njegove Crne orlove za mučenje i ubijanje više desetaka Srba na sjeveru Kosova Srbijanski premijer Aleksandar Vučić inzistira na njegovom izručenju, a i prijeti reciprocitetom Francuskoj u slučaju neizručenja.

„Njima iz Europe ako se ne sviđa… Super. Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države, “ poručio je Vučić.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci, osudio je zadržavanje Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova na osnovu naloga za uhićenje države Srbije.

Thaci je na društvenoj mreži napisao da je zadržavanje Haradinaja neprihvatljivo i za osudu.

“Mi, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, ponosni smo što smo se borili protiv diskriminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića, a našu pravednost je potvrdio i slobodan i demokratski svijet kada je bombardirao srpske ciljeve”, naveo je Thaci.

Kosovski predsjednik je istaknuo da državne institucije Kosova rade svim svojim mehanizmima koje imaju na raspolaganju da se što prije ispravi ova greška i da se Haradinaj što prije oslobodi, a ovo je, prema njegovom mišljenju, još jedan argument da Kosovo treba biti dio međunarodnih institucija kako bi se otkrila istina o Kosovu i Srbiji.

Iz Vlade Kosova je priopćeno je da Vlada i svi njeni nadležni organi prioritetno razmatraju okolnosti kako bi se što prije razjasnio razlog zadržavanja predsjednika Alijanse za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja, i “kako bi se prebrodila situacija stvorena kao posljedica ilegalnih, nepravednih i tendencioznih optužnica Srbije”.

Facebook Komentari