Slijedi dobra godina za 240.000 zaposlenih u javnom sektoru, evo koliko će biti veće plaće

Slijedi dobra godina za 240.000 zaposlenih u javnom sektoru. Nakon siječanjske povišice koja će biti rezultat porezne reforme i povećanja neoporezive osnovice, u veljači slijedi dodatno povećanje plaća za 2 posto.

Liječnicima će prva povišica u veljači donijeti povećanje između 150 i 200 kuna, profesorima u srednjoj školi oko 150 kuna, a ljudima sa srednjom spremom oko 100 kuna.

Zaposlenima u javnom sektoru i državnoj upravi osnovica će tijekom 2017. u tri navrata ipak porasti 6 posto, neovisno o tome što su propali pregovori sa sindikatima koji zastupaju 180.000 javnih službenika u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi.

Sindikat državne uprave koji predstavlja oko 60.000 zaposlenih dogovorio je s Vladom da se do željenih šest posto dođe tako što će osnovica rasti dva posto od 1. siječnja za plaću koja se isplaćuje u veljači, zatim od 1. kolovoza i od 1. studenog iduće godine.

Budući da je zakonom i međunarodnim konvencijama zabranjeno da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, Vlada je na zadnjoj sjednici ‘presjekla’ da će 103 kune veću osnovicu primijeniti na sve čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Njezina nova vrijednost bit će 5211 kuna.

Povećanje plaća i isplata ostalih naknada stajat će državni proračun oko milijardu kuna, što nije predviđeno u proračunu. Slijedom toga, godinu dana kasnije izdaci za plaće porast će najmanje dvije milijarde kuna.

I prije nego što je 2017. počela, proračun koji je Sabor izglasao prije dva tjedna morat će u rebalans zbog naknadnih odluka. Osim za plaće, Vlada će morati osigurati dodatna sredstva i za izgubljenu arbitražu, a nitko se još nije ni dotaknuo dugova u zdravstvu, Večernji list.

Facebook Komentari