Grad Hvar domaćin prestižne ÖTILLÖ utrke u swimrunu – očekuje se 400 natjecatelja iz čitavog svijeta

Ad

Piše: Dražen Prša

Ova izuzetno zahtjevna disciplina izdržljivosti, koja se temelji na naizmjeničnom plivanju i trčanju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara, u Hvaru će u travnju okupiti gotovo 400 natjecatelja iz čitavog svijeta.

Grad Hvar dobio je izuzetnu čast biti domaćinom dvaju kvalifikacijskih ÖTILLÖ utrka za Svjetsko prvenstvo u swimrunu – novoj sportskoj disciplini u kategoriji aquatlona u kojoj natjecateljski parovi naizmjenično trče i plivaju. Natjecanje će se održati 1. i 2. travnja 2017. godine na zapadnom dijelu otoka Hvara pod službenim nazivom „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“.

Ova izuzetno zahtjevna disciplina izdržljivosti, koja se temelji na naizmjeničnom plivanju i trčanju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara, u Hvaru će okupiti gotovo 400 natjecatelja.

Dvije utrke koje će proći kroz povijesnu jezgru grada, zaštićeni krajolik Paklenih otoka i poluotoka Pelegrin, uz ruševine ilirskih gradina i rimskih vila, kroz stara naselja, preko maslinika, vinograda i polja lavande, povezat će najljepše i najvrednije što Hvar ima od prirodne i kulturne baštine.

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrun organizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska ulazi u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku).

Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Natjecatelji će prvog dana hvarskog swimrun vikenda proći kraću stazu (takozvana sprint utrka duga 15,5 kilometara, sa 6 trčanja ukupne dužine od 13 kilometara te 5 plivanja ukupne dužine od 2,5 kilometra).

Utrka za Svjetsko prvenstvo sa stazom dugom čak 45,5 kilometara (11 trčanja ukupne dužine od 34,8 kilometara, te 10 plivanja ukupne dužine od 10,7 kilometara) povezat će stari dio grada Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te prekrasne južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj obje utrke su na glavnom Trgu sv. Stjepana.

Već sada je zanimanje za „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ veliko, prijavljena su već 64 tima koja stižu iz Švedske, Engleske, Njemačke, Francuske, SAD, Japana, Češke, Švicarske, Austrije, Rusije, Kanade, Finske, Norveške i Islanda.
Očekuje se da će na glavnoj utrci 2. travnja nastupiti gotovo 200 timova (400 natjecatelja, što je maksimalan broj na utrkama), dok se na sprintu dan ranije očekuje oko 35 timova (70 natjecatelja).

Ulaskom u međunarodnu ÖTILLÖ obitelj Hvar ponovno svijetu pokazuje svoj sportski duh i bogatu turističku ponudu te još jednom potvrđuje da je otočka predsezona idealno vrijeme za aktivni turizam i velika sportska događanja na našem najsunčanijem otoku.

Facebook Komentari