Dignitet naroda je iznad digniteta institucije: kritika institucija kao jedan od stvarnih načina očuvanja digniteta

Piše: prof. dr. sc. Kristijan Krkač

„Mislim da moramo štititi dignitet institucija Hrvatske.“ (Predsjednik Vlade RH s obzirom na kritiku Ministra unutarnjih upućenu na pojedine članove Ustavnog suda RH.)

Ako kritika ministra počiva na činjenicama koje temeljem dokaznog materijala vode zaključku o narušenosti digniteta institucija RH „lažnim predstavljanjem u javnim ustanovama“ (predsjednik Sabora RH), čime se onda štiti dignitet tih istih institucija ili čime se brani nedostatak digniteta suprotno činjenicama, podrškom opravdane kritike ili ukorom poštenog kritičara?

To bi bilo kao kad bi otac ukorio sina jer bi ovaj ukorio mlađeg bratića jer kalja ugled obitelji tvrdeći je sinovljev ukor veće kaljanje od kaljanja koje čini mlađi bratić i da je ugled obitelji neovisan o statusu i činima njezinih članova, nego o nečem drugom, možda o percepciji obitelji u selu. No nije tako jer ugled institucije rezultat je samo i isključivo čina članova te institucije, tj. koliko su njihovi čini ugledni ili neugledni toliko je takva i institucija, jer „ta stablo se po plodu poznaje“, a plod je truo.

Ukratko, ako stvari stoje kako se tvrdi da stoje, onda je dilema između štićenja digniteta institucija RH i zabrane kritike s jedne strane i kritika institucija u kojima sjede članovi koji narušavaju njihov dignitet s druge strane PRIVIDNA.

Drugim riječima, ako tako stvari stoje, onda je kritika takvih institucija, suprotno rečenom, možda ne jedini, ali svakako jedan od STVARNIH načina očuvanja digniteta institucija RH, što nasuprot tome, korenje kritičara zasigurno nije, nego je, štoviše, negiranje činjenica, a moguće i racionalizacija.

Ovako proizlazi da sam čin inicijacije u instituciju može lopužu transsupstantivirati u sveca.

Nakon što dospije u neku instituciju, za čovjeka prestaje biti važno kako je dospio, a važno je jedino da je tamo koliko god bilo dvojbeno kako je dospio.

No, tome nije tako, jer iskustvo nam nudi slutnju o tome da će mali lopov u malim prilikama postati veliki lopov kad mu se ukažu velike prilike. Znanje-kako je dostupno, a motiv kojeg ima i previše rijetko nadvisuje strah od „drakonske“ kazne. Tako nam sugerira trunčica logike, ali tko kaže da logici ima mjesta u politici, taj baš nije sasvim svoj, kaj primjerice ja ovdje.

Nasuprot navodu s početka treba reći – Mislim da moramo štititi dignitet suverena Hrvatske, a to ćemo činiti time što ćemo iz institucija ekspresno izbaciti službenike koji svojim činima narušavaju taj dignitet.

Dignitet suverena je iznad digniteta institucije, jer ne služi suveren ili državljani instituciji, nego institucija državljanima.

Facebook Komentari