Suđenje Mladiću: Tužiteljstvo zatražilo kaznu doživotnog zatvora – genocid, ubojstva, mučenja..

Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića.

U završnoj riječi koju je tužiteljstvo započelo u ponedjeljak, zatraženo je da Ratko Mladić, optužen za ratne zločine uključujući genocid nad oko 8.000 bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine, bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Bila bi uvreda za žrtve, kako preživjele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu, da se dodjeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom”, rekao je tužitelj ICTY-a Arthur Traldi.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. Tužitelji su u prethodna dva dana istaknuli da je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Završne riječi Mladićeve obrane trebale bi početi u petak, a nastaviti se u ponedjeljak i utorak sljedećeg tjedna.

Ratko Mladić nije bio tako bahat u sudnici tijekom završnih riječi tužitelja kao prije. Okrenuvši pilu naopako u odnosu na stvarnost i ono što je prije sam govorio na sudu, obrana je pokušala tvrditi kako je Mladić zaštitio neke enklave i sela od pogroma, no za to zaista nije bilo mnogo dokaza. Upravo suprotno, suočili su ih s teškim dokazima, vlastitim Mladićevim izjavama, naredbama, i sablasnim dnevnikom koji je kao pravi mitoman vodio. Primjerice, kako je Sanski Most sa 28. 000 spao na samo 3000 stanovnika nakon Mladićevih akcija. Kako je uspješno i brutalno čišćenje bilo put ka napredovanju Republike Srpske i kako je Mladić osobno promicao zapovjednike koji su ga izvještavali o ubijanjima civila, žena i djece. Evokacije takvih događaja kroz dokaze na sudu kombinirajući s genocidom u Srebrenici ledile su i lede krv u žilama, rekao je za podnevni Dnevnik HRT-a Branimir Farkaš.

Facebook Komentari