Goran Marić: Toliko je usnule i zapuštene imovine, koju treba aktivirati, evo koji su prioriteti

Ministar državne imovine Goran Marić sastao se sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom, koji je ministra upozorio da u Županiji imaju brojne probleme kada je u pitanju legalizacija postojećih objekta, ali i građenje novih, te zapuštena državna imovina.

“Nalazimo na brojne probleme kod legalizacije, uknjižbe i kod projekata energetske učinkovitosti koji također moraju imati rješene imovinsko pravne odnose”, naveo je Ževrnja.

Kazao je da je s ministrom Marićem, između ostalog, razgovarao o imovini bivše JNA koja se godinama ne koristi, kao i uknjižbi Dječjeg sela u Baškoj Vodi, slučaja koji se pokušava riješiti već 15 godina a koji je sada na Vrhovnom sudu.

Ževrnja je potvrdio da je Marić podržao prijedlog da se formiraju ispostave službi koje bi rješavale navedene probleme, a kako se ne bi gubilo vrijeme na putovanje u Zagreb.

“Teme su bitne za razvoj Županije i Hrvatske, upozoreni samo na mnoge probleme na relaciji Županija – država, posebno kada su u pitanju nekretnine, tamo gdje su uska grla. Toliko je usnule i zapuštene imovine, koju treba aktivirati kako bismo pokrenuli gospodarstvo, zapošljavanje i zaustavili odlazak mladih s ovog područja.

Mislim da Ministarstvo državne imovine može pomoći ravnomjerenom razvoju Županije i Hrvatske. Prepoznali smo potrebnu izmjene zakonskih okvira, tako da ćemo hitno pristupiti izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom i Zakona o zakupu i kupoprodaji imovine, a kako bi se riješili postojeći problemi”, kazao je Marić, prenosi N1.

Prioritet vrijedne nekretnine uz more

Kao primjer naveo je da postoji 1711 zahtjeva o zakupu poslovnog prostora, a da upravo zbog lošeg zakona, kako je naveo, niti jedan zahtjev do sada nije realiziran. U izmjene navedenih zakona, naveo je Marić, bit će uključena i lokalna samouprava, a kako će se aktivirati pojedina državna imovina, ovisit će i lokalnoj samoupravi od koje se očekuju inicijative za projekte.

Ministar je istaknuo da će prioritet biti aktiviranje najvrjednijih nekretnina uz more, koje će biti razvojni turistički projekti. Zemljišta na kojima se nalaze, pojasnio je, neće se prodavati već će se davati u višegodišnje koncesije.

Na pitanje ima li novosti oko Imunološkog zavoda, Marić je odgovorio da nema ništa novo, osim da zajedničko riješene pokušavaju iznaći Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo državne imovine.

Facebook Komentari