Srbijanski ministar u novom napadu na Predsjednicu RH i Hrvatsku, spominje fašizam, zaziva EU….

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelirao je na Europu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj članici EU, prenose srbijanski mediji.

On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama.

”Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi”, rekao je Vulin komentirajući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je “uklesana ustaška parola Za dom spremni”, piše b92.

Kako kaže, to više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

”Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, vidjeti takvu vijest i da ne kaže da je “zgađen i postiđen kao ljudsko biće” da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina tisuća nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli”, rekao je Vulin.

Ističe i da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsjednica države slika s ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno, piše b92.

”Onda možete očekivati da se tako nešto dogodi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu”, rekao je Vulin.

Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocijenio da je to pitanje za svijet i na prvom mjestu za EU, do kada će šutjeti.

”Kada bi netko postavio ploču s rečenicom ‘Zi hajl’ (Valjda je mislio Sieg Heil, Živjela pobjeda) u Mathauzenu bi li šutjeli? Bi li na stratištu stotine tisuća Židova, stratištu stotine tisuća svih onih koje su nacisti pobili mogli trpjeti da neko napiše ‘Zi hajl’. Zašto onda mogu šutjeti kada se na stratištu stotina tisuća i Srba i Židova i Roma pojavi – ‘Za dom spremni”’, zapitao se Vulin.

Kako kaže, to je pitanje od koga ovisi ne samo ljudskost, već od koga zavisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dopustiti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

”Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili prijeti da se ponovi. Zato apeliram na Europu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU”, rekao je Vulin ocjenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrijednosti koje se trebaju promicati u EU.

Facebook Komentari