9.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Prihodi ICT sektora prošle su godine premašili 30 mlrd kuna, od toga...

Prihodi ICT sektora prošle su godine premašili 30 mlrd kuna, od toga je više od 5 mlrd izvoza

Bez puno pomoći države jedna gospodarska grana grabi naprijed. Prihodi ICT sektora prošle su godine premašili 30 milijardi kuna, od toga je više od 5 milijardi izvoza. Sektor ostvaruje rekordan rast od 7 posto, doduše relativno je nov pa raste gotovo od nule, no žale se na opterećenje parafiskalnim nametima i manjak kvalificirane radne snage, javlja HRT.

U malenom uredu jednog zagrebačkog poduzetničkog inkubatora, u tvrtki koju čine samo dva zaposlenika, nastala je aplikacija kojom se koristi jedan od najvećih svjetskih proizvođača bezalkoholnih pića. Uzeli su naš softver i na neki način su ga i testirali i primijenili na tržištu što im je ispalo izuzetno dobro. Izuzetno su zadovoljni s njim i sad smo u procesu nastavljanja suradnje, kaže mladi poduzetnik Luka Justinijanović.

Luka i njegov kolega Tomislav su među 30-ak su tisuća zaposlenih u ICT-u, sektoru koji pozdravlja poreznu reformu, ali traži hrabrije poteze države. Od Velike Britanije, čak i Azerbajdžana, nigdje nema ovako raznolike, široke i porezno agresivne strukture parafiskalnih nameta, kažu.

Mladi poduzetnici žele se baviti svojim proizvodom, a ne administracijom. Žrtva sustava je konkurentnost naših ICT tvrtki, a posljedica odlazak domaćih stručnjaka. Mnogi pak razmišljaju i o otvaranju podružnice u drugoj državi. No, želja im je ipak razvoj ostati u Hrvatskoj i pridonijeti rastu izvoza, kojeg je hrvatsko gospodarstvo toliko željno.

Oko 2000 ljudi iz tog sektora ode svake godine iz Hrvatske u inozemstvo.

Najnovije

Još iz rubrike