9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Velebitski ovčji sir šampion sajma sira u Grubišnom polju - Tolušić: neću...

Velebitski ovčji sir šampion sajma sira u Grubišnom polju – Tolušić: neću dopustiti uvoz smeća

„Velebitski ovčji sir“ sirane „Runolist“ šampion na 14. Gospodarskom sajmu sira u Grubišnom polju.

14. Gospodarski sajam – sajam sira, grubišnopoljska godišnja manifestacija degustacijsko-prodajnog karaktera uz prezentacije novih proizvoda, stručne skupove i zabavno-folklorni program. Posjetitelje je dočekao ukupno 121 izlagač, većina iz gotovo svih krajeva Hrvatske, te troje iz Republike Mađarske.

Izražavajući dobrodošlicu svima domaćin sajma gradonačelnik Zlatko Mađeruh kazao je da se strategija gospodarskoga razvoja grada temelji na prirodnim resursima, pa sajam ima cilj svake godine prikazati pozitivne pomake u proizvodnji i inovacijama i tako poticati zainteresirane koji imaju ideju i viziju da učine taj važan iskorak i odluče se okušati u stvaranju dodane vrijednosti.-To je rizik, a povezan je sa zatvaranjem financijske konstrukcije. Zato smo na sajmu organizirali predavanja kako doći do financijskih potpora. Moram zaključiti i to da je ova lokalna samouprava iskoristila ideju i potpore raznih struktura i projekt Sajma sira pretvorila u najvažniji i najposjećeniji događaj u gradu-kazao je gradonačelnik.

Navodeći da je Grubišno Polje mali grad, ali da sajam nije, već da je u proteklih 13 godina prerastao okvire ovoga grada, saborski zastupnik, Grubišnopoljac Miro Totgergeli kazao je da je zamišljen i pokrenut kao promocija lokalnoga gospodarstva i malih OPGa, te je u relativno kratkom roku izrastao u prepoznatljivu gospodarsku manifestaciju i izvan granica županije, koja zaslužuje još veću potporu županijske i državne vlasti.

Župan Damir Bajs je naveo da bi sajam trebao biti prozor u svijet našim proizvođačima, ponajprije poljoprivrednima, na načelu da hrvatski proizvod dođe do hrvatskog potrošača, te očekuje velik broj posjetitelja i dobar uspjeh izlagača.

Organizatorima i domaćinima na uspješnoj manifestaciji, na koju je, rekao je, do sada već dolazio kao župan susjedne Virovitičko-podravske županije, čestitao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je sajam i otvorio. Zahvalio se svim poljoprivrednicima, obrtnicima, poduzetnicima, pogotovu u sektoru poljoprivrede na strpljenju i hrabrosti da još uvijek ustraju u svojoj proizvodnji, neovisno kakva bila, jer, rekao je, situacija nije dobra. No, zato smo mi tu da ju mijenjamo, kazao je ministar, te dodao:

„U ovoj državi nije problem novac i poticaji, već nesređeno tržište. U proteklih deset dana ispada da je u ovoj državi sve pokvareno, da ništa ne valja. Nije istina, sve valja, a najviše ono domaće. Nemam ništa protiv uvoza, ako je roba jednako kvalitetna kao i hrvatska. Ali kada uvozimo smeće, onda imamo ono što imamo. A ja to neću dopustiti, već ću iskoristiti sve načine koje nam dopušta zakonska osnova kroz Ministarstvo poljoprivrede i inspekcije, te se boriti protiv takvih stvari“ – kazao je ministar Tolušić.

Sastavni dio sajma prvoga dana bio je i izbor najboljega sira prema glasovima posjetitelja. Prvu nagrado odnio je Kalnički dimljeni sir tvrtke Kalničanka proizvodi, durgu Albumski sir – skuta kravlja mini sirane OPG-a Adele Jareš, a treću Polutvrdi kozji sir s češnjakom i koprom OPG-a Đurković.

Drugi dan sajma donio je radionicu ‘Kako napraviti tradicijski sir u vlastitoj kuhinji’, koju je održala Darja Marjanović iz Savjetodavne službe. Potom je u konferencijskoj dvorani Poslovno-kulturnoga centra ‘Otkos 10’ održan okrugli stol ‘Proizvodnja i prerada lupinastoga voća i razmatranje mogućnosti osnivanja proizvođačke organizacije’, moderator kojega je bio Igor Brajdić iz HGK.

Redoviti sadržaj drugoga dana sajma je dodjela nagrada prema rezultatima ocjenjivanja sireva i drugih proizvoda, koje su proveli stručnjaci Agronomskoga fakulteta u Zagrebu. Oni su ocjenjivali 37 uzoraka, među kojima je 30 dobilo jednu od medalja: sedam brončanih, devet srebrnih i 12 zlatnih.–Ukupno je nagrađeno 80 posto onih koji su svoje proizvode dali na ocjenjivanje. Godinu dana ranije bilo je 24 proizvoda od kojih je 17 nagrađeno, odnosno 71 posto. Evidentno je da je ove godine veći broj proizvođača i veći broj odličja, što govori da je ove godine kvaliteta bila vrlo dobra- rekao je prof.dr. Neven Antunac sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

A među 37 uzoraka titulu šampiona sajma prema ocjeni stručnjaka zagrebačke Agronomije odnio Velebitski sir sirane „Runolist“ Tomaić commercea iz Otočca. To mu nije prva nagrada na sajmovima koje diljem Hrvatske posjećuju njegovi vlasnici. To je sir od ovčjega mlijeka, koje je najvažnija sirovina. Ovce pasu na velebitskim pašnjacima i planinskim livadama koje obiluju mnogim ljekovitim biljem, te mlijeku daju specifičnu aromu, a od takvoga mlijeka mora biti vrhunski sir. Tu je i 25 godišnje iskustvo u proizvodnji sireva i uvjeti koje imamo, odnosno novi pogon izgrađen 2009. Godine, kazao je vlasnik sira šampiona Vladimir Tomaić.

U izjavi za Hrvatsku Danas Tamara Tomaić kazala je kazala je da sirani „Runolist“ bila izuzetna čast da sudjeluje na 14. Sajmu sira u Grubišnom polju gdje su dali svoje uzorke sira na ocjenjivanje.

„Ocjene su obavili predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, tako da smo za kozji sir sa tartufima, našem novijem proizvodu, dobili srebro, za krasnarski sir smo dobili zlato, za škripavac autohtoni sir Like također zlato, a ovčji sir Velebitski je šampion izložbe“ – dodala je Tamara Tomaić.

Ovaj sajam je uspjeh ne samo radi izlagača i posjetitelja, već i informacije koje pruža, kao i pozitivne energije koju odašilje. Posebno mi je drago da su i popratni sadržaji privukli mnoge ljude. Sveukupni dojam je da je sajam stubu više negoli lanjski-kazao je prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh.

Gradonačelnik je istaknuo da je uspjeh tim veći zna li se da sajam ne radi agencija ili kakva tvrtka već lokalna uprava svojim snagama, te se zahvalio osnovnoj i srednjoj školi koje pružaju veliku pomoć.-I ministar je zadovoljan onim što se ovdje događa. Mislim da to trebamo zadržati, ali i kako smo dosegnuli razinu kada moramo napraviti iskorak i pojedine smjernice promijeniti. Analiziramo to nakon svakog sajma i pokušavamo naći razloge da unesemo nove sadržaje i što bi valjalo dograditi-zaključuje domaćin sajma.

Dražen Prša/(RGP)

Najnovije

Još iz rubrike