Sustav za nadzor granice: MUP i Ericsson Nikola Tesla ugovorili projekt od 48 milijuna kuna

Ericsson Nikola Tesla, kao nositelj konzorcija u kojem su još Tehnomobil Securitas i Dat-Con, ugovorio je s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske isporuku sustava za nadzor državne granice.

Vrijednost ugovorenih poslova iznosi gotovo 48 milijuna kuna (bez PDV-a). Izvedba počinje odmah, a završetak realizacije je planiran za siječanj 2017. godine.

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova RH ovom je prigodom izjavio: „Ugovorili smo izgradnju sustava nadzora „zelene“ granice na području Vukovarsko-srijemske županije te Splitsko-dalmatinske županije. Sustav nadzora osiguravat će pregled stanja granične crte i bliskog područja s obje stranice granice u svim vremenskim uvjetima što će se postići kombinacijom više povezanih sustava detekcije. Našoj zemlji će ugovorena rješenja osigurati ispunjavanje dijela preduvjeta za ulazak u države schengenskog prostora koji će u budućnosti našim građanima omogućiti nesmetano i lakše kretanje, bez graničnih kontrola unutar zemalja EU koje su već članice Schengena.

Također, valja istaknuti da se ugovoreni poslovi financiraju korištenjem Schengen Facility Fonda u 100% iznosu te nisu na teret građana RH. Realizacija ovog projekta značajno doprinosi povećanju uspješnosti nadzora i zaštite granica RH od strane hrvatske policije, a s tim nas i dodatno distancira od razmišljanja o potrebi da se granica štiti fizičkim preprekama i potencijalima izvan MUP a RH.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle istaknula je: „Ovaj ugovor o cjelovitoj realizaciji rješenja vezan uz nadzor državne granice RH za Ericsson Nikolu Teslu predstavlja strateški važan projekt. Drago nam je da nastavljamo odličnu suradnju s MUP-om RH. Naši stručni timovi u suradnji s partnerima su visoko motivirani te odmah počinju s realizacijom projekta koji ćemo implementirati kvalitetno i na vrijeme. Ovo predstavlja potvrdu naših kompetencija i stručnosti u području od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku te istovremeno doprinosi dobrobiti naših građana.“

Dražen Prša/MUP RH

Facebook Komentari