12.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Cooper - najpametniji shih tzu na svijetu! računa, sortira po boji,...

VIDEO Cooper – najpametniji shih tzu na svijetu! računa, sortira po boji, čudo jedno

Piše: Gordana Vukres

Cooper je možda najpametniji shih tzu na svijetu, pogledajte video! On nam pokazuje cijeli niz talenata koje ima, od rješavanja puzzli, računanja, sortiranje po boji i još mnogo toga! Cooperov vlasnik, Kirsty, trenirao ga je koristeći samo kliker i keksiće!

JESTE LI ZNALI?

Nastanak ove vrlo stare pasmine vrlo je nejasan, njeni korijeni su nedvojbeno vezani za područje Tibeta, gdje su pse ove pasmine stoljećima držali u hramovima, a ponekad su kao počasni poklon bili darivani kineskim carevima.

Shih-tzu je na Tibetu bio smatran svetim psom, koji donosi zdravlje i sreću. Shih-tzu se smatra najstarijom i najmanjom pasminom tibetanskih svetih pasa, te ima nešto sličnosti i s ostalim tibetanskim pasminama.Jedna od teorija nastanka shih-tzua je da je on razvijen kao posebna pasmina na području Tibeta i nije dobiven kao rezultat križanja s drugim malim pasminama kratke njuške azijskog podrijetla.

Smatra se da svoj glavni razvoj i krajnje oblikovanje pasmina zapravo proživljava na carskim dvorovima Kine, gdje je to obavijeno velom tajni Zabranjenog grada. Ime shih-tzu zapravo znači “lav”. Pretpostavlja se da su tibetanske vođe lame podržavale tendenciju razvoja pasmine što više nalik lavu.Dobiti na poklon lavljeg psića bila je velika čast. Postojanje pasmine kakvu poznajemo danas može se zahvaliti kineskoj carici Tzu Hsi koja je imala svjetski poznat uzgoj pasmina mops, pekinezer i shih-tzu. Velika obožavateljica shih-tzua, brižno je održavala tri carske pasmine odvojene kako bi spriječila križanja. No, eunusi, koji su se brinuli za pse, u tajnosti su križali pasmine u želji da dobiju što manje i ljepše primjerke, neobičnih, poželjnih oznaka na dlaci.

Mnoga praznovjerja vezana su za boju i oznake na dlaci. Sretne oznake mogle su donijeti ugled obitelji, a svaka boja je imala svoju vrijednost. Pri uzgoju su poticane i 32 superiorne oznake Bude, npr. bijela lisa na glavi, vilice poput lavljih, te vrlo cijenjena zlatna boja dlake itd. Oznake na leđima u obliku sedla posebno su bile cijenjene zbog poistovjećivanja s Budom. Naime, vjerovalo se da je Buda bio stalno u društvu psića, koji se u trenutku mogao pretvoriti u lava kojeg je Buda tada jahao.

Nakon smrti carice 1908. godine, uzgoj pasa više nije bio kontroliran, te su mnogi primjerci bili poklonjeni ili prodani uglednim kineskim obiteljima i visokim stranim dužnosnicima. Pasmina je nakon Komunističke revolucije 1949. gotovo ugasnula. Na sreću, diplomati koji su boravili u Kini pri povratku u Europu sa sobom su ponijeli i svoje shih-tzue. U Velikoj Britaniji pasmina je u prvo vrijeme bila registrirana pod imenom lhasa terijer. U Americi je također postojao nesporazum kod sistematizacije tibetanskih pasmina, te je shih-tzua kao samostalnu pasminu priznao AKC tek 1969. godine, a ubrzo osvaja i BIS na prestižnoj Westminsterskoj izložbi i postaje popularan.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR