VIDEO Vikend: Vrijeme je za mačju manikuru i pedikuru, to je jedan od težih zahvata, vjerujte mi

My manicure ???????? Credit – @hosico_cat

A video posted by Go animals (@go_animals_official) on

Piše: Gordana Vukres

Imate macu i baš bi joj htjeli podrezati noktiće? Probajte 🙂 To je jedan od težih zahvata, vjerujte mi…

Ali ima maca kao što je ova, koje se fino i pristojno prepuste pedikuri…no to ovisi i o pasmini a ovo je Britanska kratkodlaka.

BRITANSKA KRATKODLAKA mačka je mirna, blaga, nježna, tiha, privržena i pomalo lijena.

Voli se igrati, ali želi sama odlučiti kada i koliko dugo. Sposobna je naučiti trikove poput psa (npr. igra “baci – donesi”). Ponekad ćete ovu macu čuti da prede, ali rijetko da mjauče. Unatoč svojoj krupnoj veličini, imaju slabašan glasić, i koriste ga samo kad je to potrebno i prikladno (na primjer, kada je gladna ili poziva na igru). Ponekad može biti neovisna i rezervirana, ali vas također može iznenaditi ponašajući se kao mali zaigrani mačić, no samo nakratko. Britanska mačka nosi nadimak “plišani medo” zbog kratkog i gustog krzna, krupne građe te načina ponašanja. Ona je snažna, zdrava i čvrsta, te vrlo hrabra.

Ove mace pružit će vam mnogo ljubavi. Ponekad su aktivne, no nisu destruktivne i ne rade nered; dobro se prilagođavaju kućanstvu bilo koje veličine. Neće se penjati po nedostupnim policama nespretno rušeći sve oko sebe. Vrlo su pažljive i obzirne. One su vrlo bezbrižne mace, bliske su s više osoba koje smatraju članovima obitelji. Prema strancima znaju biti nešto obzirnije. Dobro se slažu s ostalim mačkama i s djecom.

U slučaju da ih netko pokušava gnjaviti, radije će pobjeći i sakriti se nego upotrijebiti kandže ili zube. Britanske kratkodlake mačke su vrlo privržene; mirno i tiho će vas slijediti iz sobe u sobu sve dok se neće moći smiriti negdje u vašoj blizini. Svakodnevno će vas dočekivati pred vratima kada dolazite, pa čak i ako vas nije bilo samo nekoliko minuta.

Britanske kratkodlake mačke nisu previše spretne u akcijama kao što je, na primjer, penjanje po drveću. Radije stoje na sve svoje četiri stupaste noge na čvrstom tlu. Ova mačka ne traži izlazak iz stana. Ograđeni balkon za povremeni svježi zrak bit će joj dovoljan. One su toliko mirne da ih bez problema možete držati zatvorene u stanu; najmirnije su od svih kratkodlakih vrsta. Potpuna su suprotnost aktivnoj, zahtjevnoj i glasnoj mački kao što je, na primjer, sijamska mačka.

Sve do starosti od godinu dana ponašaju se kao zaigrani mačići koji će rado spavati pokraj vas u krevetu. Nakon toga polako usporavaju svoje aktivnosti i osamostaljuju se. Do starosti od četiri do šest godina već su prave mirne “plišane igračke” na kauču. Mačići su vrlo zdravi i dugo žive. Na sreću, možete očekivati da će doživjeti 12 do 20 godina.

Ne zaboravite da svaka mačka ima svoju osobnost i svaka od njih je posebna. Čak se i braća iz legla nerijetko razlikuju u karakteru. Međutim, sve su unutar opisanog karaktera s malim nijansama razlike. Veoma je važno i to da prva tri mjeseca života mačić provede sa svojom majkom i braćom, te da bude okružen s ljudima kako bi se naučio s njima zbližiti.

 

Facebook Komentari