Nina Obuljen otkriva svoja politička opredjeljenja, ali i mišljenje o financiranju neprofitnih medija

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na stanje u svojem Ministarstvu na čijem su se čelu u pet godina izmijenile tri osobe. Izjavila je da je propušteno dosta prilika da se krene naprijed i nastave reforme.

Odgovorila je i na neka prozivanja da se previše sviđa ljevičarima. Moja opredjeljenja i politička i svjetonazorska uvijek su bila bliska demokršćanskoj opciji, ali za ministra ili ministricu kulture je važno da se shvati da govorimo o hrvatskoj kulturi a ona nije ni lijeva ni desna – ona je hrvatska. Da bi bila takva ona mora reflektirati svu pluralnost našeg društva – različita razmišljanja, različite svjetonadzore, naglasila je Nina Obuljen Koržinek.

Govoreći o medijskoj strategiji rekla je kako je zatražila izvještaj o onome što su radili njeni prethodnici. Iz tog jednog vrlo opširnog izvještaja o stanju medija, stručnjaci i predstavnici udruga artikulirat će dokument koji bi se stavio na javnu raspravu, a iz kojeg bi prizašao nacrt medijske strategije.

Treba nam sustav u kojem mogu funkcionirati i javni, privatni mediji i komercijalni mediji i mediji zajednice. I samo kad sva ta tri djela budu ravnopravno funkcionirala možemo govoriti o pluralnom tržištu, naglasila je. Na prigovore da je na tragu Hasanbegovićeve politike prema neprofitnim medijima izjavila je kako će se projekt financiranja neprofitnih medija financirati iz europskog socijalnog fonda u kojem će ministarstvo sudjelovati s 15 posto sredstava.

Javnosti je poznato da sam bila dosta kritična prema modelu financiranja neprofitnih medija. Bio je opterećen interesnim i ideološkim usmjerenjima. U medijskoj strategiji stavljan je prevelik naglasak na neprofitne medije, što se može učiniti za njih, a drugi segmenti su zanemareni, dodala je. Navela je primjer izdavaštva u kojem je 90 posto njih registrirano kao tvrtke a zapravo su neprofitni i rade u javnom interesu i nisu u mogućnosti javiti se na natječaje za neprofitne medije. To nije prihvatljivo i nije prirodno, izjavila je ministrica.

Izrazila je zadovoljstvo što se poreznom reformom odustalo od povećanja PDV-a na knjige, novine i kinoulaznice. Nezadovoljstvo zbog uvođenja obveznih doprinosa na autorske honorare i honorare umjetnika ministarstvo namjerava ublažiti olakšicama i uvođenjem potpora u suradnji sa sindikatima i udrugama.

Facebook Komentari